NII HÕRK! Kaalika tartiflette
Pille Enden, 27.03.2024
Peene nimega tartiflette on Prantsuse Alpidest pärit roog, mis lihtsamini öeldes kujutab see endast kaalika-juustuvormi. Originaalis valmistatakse seda küll kartulitest ja reblochoni juustuga. Kaalikas sobib aga vormi valmistamiseks väga hästi. Reblochon on mahedamaitseline prantsuse kreemjas veidi pähklise maitsega lehmapiimajuust. Kui seda poodidest ei leia, võib selle asendada mõne valgehallitusjuustuga (nt Brie ) või rakletijuustuga. Vorm sobib iseseisvaks roaks, kui kõrvale pakkuda rohelist salatit ja marineeritud kurki, aga ka lisandiks liha- või linnuliharoale.
- 800 g kaalikat
- 1 sibul
- 2 sl võid
- 200 g suitsupeekonit
- 1 tl hakitud tüümiani
- 3 dl toidukoort
- 250 g reblochon juustu (Brie juustu, rakletijuustu)
- rohelist salatit ja kornišone serveerimiseks
Koori ja viiluta kaalikas üsna õhukeselt. Koori ja viiluta sibul.
Keeda kaalikaviilud soolakas vees 6-8 minutiga enam-vähem pehmeks ja kurna.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Sulata pannil 1sl võid. Prae sibulat 4-5 minutit, lisa hakitud peekon ja prae kuni see on krõbe ja sibulad kuldsed. Sega hulka tüümian.
Määri ahjuvorm võiga. Pane vormi pool kaalikatest ja maitsesta natukese soola ning pipraga.
Nüüd pane ühtlase kihina peale pool sibula-peekonisegust, pool toidukoorest ja juustust. Korda samad kihid- kaalikas, sibula-peekonisegu, juust ja toidukoor.
Küpseta ahjus 25 minutit kuni vorm pealt on kuldpruun. Võta ahjust, lase 5 minutit seista ja serveeri rohelise salati ning kornišonidega.