TERVISLIK JA LIHTNE TEHA
Kaera-tatraleib juurselleriga
Tiina Lebane, 29.03.2024
Vahelduseks rukkileivale võib küpsetada gluteenivaba kaera- ja tatrajahust leiva, millele annab mahlasust juurseller. Struktuuri ja muidugi ka maitse jaoks on tainas rohkelt päevalille- ja linaseemneid ning hea maitse eest hoolitsevad erinevad vürtsid. Kuna gluteeni sisaldavat nisu- ja rukkijahu leivas pole, tuleks sidujana lisada tainasse kiudainerikast psülliumi.
- 1 kuivatatud tähtaniis
- 1 tl koriandriseemneid
- 0,5 tl köömneid
- 1,5 tl fenkoliseemneid
- 2,5 dl päevalilleseemneid
- 2 dl linaseemneid
- 1,5 tl soola
- 3,5 dl keeva vett
- 150 g juursellerit (koorimata juurika kaal)
- 25 g pärmi
- 1,5 dl kaerajahu
- 2,5 dl toortatrajahu
- 1,5 sl psülliumi
- 0,75 dl tumedat toidusiirupit
- kaerahelbeid peale, soovi korral
Mõõda uhmrisse aniis, koriandriseemned, köömned ja fenkoliseemned ning uhmerda peeneks. Tõsta puru tainakaussi, lisa päevalille- ja linaseemned, sool ja keev vesi ning sega läbi. Lase seista umbes 30 minutit, kuni segu on jahtunud veidi soojemaks kui toatemperatuur, umbes 25 kraadini. Vahepeal koori juurseller ja riivi jämeda riiviga (eraldi kaussi).
Pudista segu hulka pärm ja sega, kuni see on lahustunud. Lisa mõlemad jahud, psüllium, toidusiirup ja riivitud juurseller ning sega hoolikalt, kuni saad ühtlase elastse taina. Määri 2-liitrine leivavorm seest võiga ja puista üle kaerajahuga. Tõsta tainas vormi ja silu pealt tasaseks. Puista peale veidi kaerajahu. Kata toidukilega ja lase soojas kohas umbes 2 tundi kerkida.
Küpseta 200 kraadi juures ahju alumises kolmandikus umbes 1 tund. Lase vormis jahtuda umbes 30 minutit, kummuta siis vormist välja ja lase enne lahtilõikamist toasoojaks jahtuda.