NÄDALA KOOK
Riisi-virsikukook
Tiinaa Lebane, 22.03.2024
See on mõnusalt mahlase ja samas sametise täidisega ning hõrgu mureda põhjaga kook, mis sobib hästi kevadisele peolauale. Põhja võid valmistada ja ainult nisujahust, aga spelta annab põhjale toreda tummise maitsenüansi. Kui soovid, võid täidisesse tükeldada ka ühe õuna, saad veelgi mahlasema koogi. Kohupiim võiks hea maitse huvides olla ikka rammusamat sorti, näiteks ricotta.
- 2 dl speltanisujahu
- 2 dl nisujahu
- 0,5 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 tl kaneeli
- 125 g võid
Taina tegemiseks mõõda kuivained kaussi, lisa külm tükeldatud või ja haki puruseks seguks. Lõpuks suru kiirelt käega tainaks, ka see jääb veidi puruseks, aga sellest pole midagi, sest küpsenult on see eriti mure. Määri 26 cm vorm seest võiga, suru tainas vormi põhja ja äärtele ning tõsta vähemalt 30 minutiks külmkappi. Seejärel eelküpseta põhja 10 minutit 200 kraadi juures.
- 4 dl kohvikoort
- 150 g riisi, keetmata
- 2 tl vanillisuhkrut
- 1 purk (u 800 ml) virsikukompotti
- 2 muna
- 3 sl suhkrut
- 200 g vanilliga kohupiima
Vahepeal valmista täidis. Kuumuta koor koos vanillisuhkruga keema, lisa potti riis ja hauta kaane all pehmeks (umbes 20 minutit). Nõruta virsikud ja lõika suuremateks tükkideks. Eralda munakollased ja -valged. Vahusta kollased suhkruga ja sega veidi jahtuda jõudnud riisi hulka. Sega juurde ka kohupiim ja virsikutükid. Lõpuks vahusta munavalge ja sega viimasena täidise hulka.
Vala riisimass eelküpsetatud koogipõhjale ja tasanda pealt. Küpseta 200 kraadi juures 50-55 minutit ahju alumises kolmandikus.