NÄDALA MAIUS
Lusikaküpsised
Tiina Lebane, 16.03.2024
Võluvad küpsised pakuvad korraga sidrunikreemi värskust ja pruunistatud või sügavat maitset. Võid need varakult valmis teha ja kinnises karbis külmkapis hoida, isegi sügavkülmas. Veereta suhkrus veidi enne serveerimist. Sidrunikreemi asemel võid täidisena kasutada ka mõnda paksu marmelaadi.
- 200 g võid
- 2 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 4 dl nisujahu
- 1 dl lemon curd sidrunikreemi
- 0,75 dl ekstrapeent suhkrut
Tükelda või ja sulata paksu põhjaga potis. Kuumuta/prae võid veel umbes 10-15 minutit, kuni see hakkab pruunikaks muutuma ja pähkliselt lõhnama.
Mõõda suhkur kaussi ja vala kuum pruunistatud või peale. Sega, kuni segu jahtub. Lisa vanillisuhkur ning omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Tõsta 15-20 minutiks külmkappi, siis on küpsiseid lihtsam vormida. Kui tainas jääb külma kauemaks, siis sõrmedega mudides muutub see üsna kiiresti pehmemaks ja vormitavaks.
Võta sügava teelusikaga ports tainast ja suru see sõrmedega pealt tasaseks. Lükka lusikaõnarusest küpsetuspaberile, nii et kumer pool on üleval. Sellest kogusest tuleb kaks plaaditäit küpsiseid.
Küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit, kuni küpsised on pealt helepruunid. Lase täiesti maha jahtuda. Tõsta jahtunud küpsise siledale poolele veidi sidrunikreemi ja suru teine küpsisepool peale. Veereta küpsised ettevaatlikult eriti peene teraga suhkrus vahvalt karvaseks. Säilita kaanega karbi külmkapis.