EKSOOTILINE KALAPÄEV
Boquerones ehk hispaaniapäraselt marineeritud räimed
Pille Enden, 21.03.2024
Hõrgud ja õrnad räimefileed on valmistatud retsepti järgi, millega tehakse Hispaanias sardiine või anšoovist. Need on esmalt küpsetatud äädikas ja siis maitsestunud küüslaugu, peterselli, apelsini ja natukese tšilliga õlis. Eriti õrnad jäävad fileed, kui nahk on eemaldatud. Aga kui seda tööd ette võtta ei taha, siis võib see ka peale jääda.
- 500 g räimefileesid
- 2 tl jämedat meresoola
- 1 dl valge veini äädikat
- 2 küüslauguküünt
- 1 punane tšilli
- punt lehtpeterselli
- 3 apelsiniviilu
- 2 tl soola
- 0,25 tl jahvatatud valget pipart
- 1 dl oliiviõli
Loputa fileed külma veega ja kurna sõelal. Eemalda nahk. Selleks lükka nuga saba poolt naha ja liha vahele surudes nuga nahale ja lõika see ära. Lõika suuremad fileed pikuti kaheks.
Lao fileed kihiti kaanega nõusse. Puista kihtide vahele 2 tl jämedat meresoola. Kalla peale äädikas. Hoia järgmise päevani külmas.
Kurna äädikas ära. Koori ja viiluta küüslauk, haki tšilli ja petersell. Lõika apelsiniviilud väiksemateks tükkideks.
Lao kalad kihti küüslaugu, peterselli, tšilli ja apelsiniga purki, puista kihtide vahele soola ja pipart. Kalla peale õli ja pane järgmise päevani külmkappi maitsestuma.