NII MAITSEV! Õhkõrnad ja õhulised pavlovad väikese särtsuga

Merilin Siimpoeg, 21.04.2024

Värkusest õhkavasse kevadesse sobivad imehästi õhkõrnad ja õhulised, magusad pisikesed pavlovad koos Itaalia kreemja toorjuustuvahu ja hapuka sidrunikreemiga. Pealegi näevad need koogikesed laual imeilusad välja. 

Minipavlovad sidrunikreemiga

5-6 tk

Sidrunikreem ehk lemon curd:

60 g toasooja võid

120 g suhkrut

2 muna

1 suure sidruni mahl

poole sidruni peenelt riivitud koort

Beseepesad:

2 muna

näputäis soola

120 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla

1 tl maisitärklist

Toorjuustuvaht:

150 g mascarpone kreemjuustu või toorjuustu

150 ml vahukoort

2 tl vanillsuhkrut

Kaunistamiseks:

mustikaid

Sidrunikreemi valmistamiseks vahustage toasoe või ja suhkur. Edasi vahustades lisage ükshaaval munad. Vahustage korralikult. Lisage sidrunist pigistatud mahl. Valage segu väikesesse potti ja kuumutage tasasel tulel pidevalt segades 15–20 minutit. Varuge kannatlikult aega, kuni segu pakseneb. Algul on kreemil paksu kisselli konsistents, kuid arvestage, et segu pakseneb jahtudes. Lisage riivitud sidrunikoor. Säilitage külmkapis kaanega purgis.

Pavlovate valmistamiseks keerake ahi 160 kraadi juurde soojenema. Tõstke toasoojad munavalged vahustamisnõusse, lisage sool ja vahustage kergete vahutippude tekkimiseni. Lisage järk-järgult suhkur ja lõpuks ka vanillsuhkur. Vahustage vähemalt 5-6 minutit, käsimikseriga kauemgi, kuni vaht on sile, läikiv ja nii tugev, et ei vaju tagurpidi pööratud kausist välja. Lõpuks lisage äädikas ja tärklis, vahustage kõik veel läbi.

Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõstke peale pisikesed beseekuhjad. Siluge need lusika või spaatliga ümmargusteks pesadeks nii, et keskele jääb lohk. Tõstke beseed ahju ja keerake kuumus kohe 110 kraadi juurde. Küpsetage 45 minutit, keerake siis kuumus maha ja laske pavlovatel veel 45 minutit ahjus kuivada. Eemaldage beseepesad ettevaatlikult paberilt ja tõstke serveerimisalusele. 

Vahustage mascarpone, vahukoor ja vanillsuhkur kreemjaks vahuks. Tõstke lusikaga igasse pesasse natuke sidrunikreemi ja katke siis lusika või pritskoti abil mascarponeʹvahuga. Peale võite natuke sidrunikreemi niristada. Kaunistage koogid mustikatega.

Sidrunikreemi tehke kohe topelt!

Seda tasub proovida ka pühapäevahommikuste pannkookide peal.