NÄDALA KOOK
Besee-pähklipommid
Pille Enden, 05.04.2024
Õrn õhuline pähklibesee ja kreem moodustavad eriliselt hõrgu koosluse. Muidugi on see hästi magus. Näiteks kange musta kohviga sobib imehästi. Kreemi sisse võib panna tavalist, karamelli või šokolaadi kondenspiima, seda mis parasjagu rohkem meeldib.
- 125 g sarapuupähkleid või muid meelepäraseid pähkleid
- 3 muna
- 2 dl suhkrut
- näpuotsaga soola
- 1 tl vanilliekstrakti
- 1,5 sl nisujahu
- 1,5 dl piima
- 100 g kondenspiima
- 2 sl brändit
- 120 g võid
Rösti pähklid kuival kuumal pannil. Pane köögirätikule ja hõõru kuni kestad eralduvad. Haki pigem jämedalt.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 100 kraadini või pöördõhuga 90 kraadini.
Eralda munavalged munakollastest, veendu, et munavalgetesse ei satuks tilkagi munakollast.
Lisa munavalgetele 2 dl suhkrut ja näpuotsaga soola ning vahusta mikseriga kuni vaht on tugev, läikiv ja elastne.
Tõsta 0,5 dl pähklitest kõrvale. Sega ülejäänud õrnalt alt üles tõstes munavalgevahu hulka.
Tõsta munavalgevaht pritskotti ja pritsi 24-30 umbes 2-3 cm läbimõõduga ümmargust portsu ahjuplaadile. Või tõsta portsud kahe lusika abil.
Tõsta ahju ja kuivata 2 tundi. Siis lülita ahi välja, tee ahjuuks lahti ja lase ahjus jahtuda.
Pane kastrulisse 3 munakollast ja 1 tl vaniljeekstrakti ning vispelda ühtlaseks. Lisa 1,5 sl jahu ja vispelda veelkord ühtlaseks.
Kuumuta piim keemiseni ja lisa vähehaaval munakollasesegusse, pärast iga lisamist klopi läbi.
Nüüd lisa kondenspiim ja sega kuni see on kreemis enamalt jaolt lahustunud.
Tõsta pliidile ja kuumuta keskmisel kuumusel samal ajal vispliga segades kuni kreem pakseneb. Sega hulka brändi. Lase jahtuda.
Vahusta või kohevaks ja heledaks vahuks. Lisa väikeste portsjonite kaupa hulka keedukreem, mikserda iga lisamise järel ühtlaseks. Lase jahtuda ja pane külmkappi tahenema.
Tõsta kreem kondiitripritsi ja pritsi või tõsta lusikaga pooltele beseedele. Aseta kreemita beseed peale.
Veereta kreemi osa kõrvalepandud hakitud pähklites. Hoia jahedas.