TAIMNE PÄEVARETSEPT
Kimtši
Taimne Teisipäev, 16.04.2024
Koreapärane fermenteeritud kapsas on terav ja hapukas probiootiline tõeliselt elav kõrvalroog.
- 1 Hiina kapsast
- 60 g jämedat soola
- 500 g valget redist
- 15 g kooritud ingverijuurt
- 5 kooritud küüslauguküünt
- 0,5 valget mugulsibulat
- 1 kooritud õun (magusam sort)
- 25 g murulauku
- 3 vart rohelist sibulat
- 60 g Gochugaru (Korea tšillipulber)
- 4 spl sojakastet
- 1 tl suhkrut
- 10 g soola
- 1 punast tšillit
Lõika kapsale juurika juurest pikk sälk sisse ning rebi see pooleks. Korda sama kapsa poolikutega.
Aseta kapsatükid suurde kaussi ning kata külma veega. Jäta 1-ks tunniks seisma.
Kurna kapsas ning raputa iga kapsalehe vahele jämedat soola, et kapsast liigne vedelik välja tuleks. Jäta 4 tunniks seisma.
Koori valge redis ning lõika see peenikesteks ribadeks. Peenesta köögikombainis sojakaste mugulsibul, õun, gochugaru pulber, suhkur, sool, punane tšilli, ingverijuur ja küüslauk pastaks. Lõika murulauk ja roheline sibul 5 cm pikkusteks juppideks. Sega köögiviljad pastaga kokku.
Loputa kapsalt sool külma veega ning lõika ära 3 cm juureosast. Aseta suurde kaussi ja määri iga kapsalehe vahele maitsesegu.
Aseta kogu kapsas ning maitsesegu steriliseeritud kaanega suletavasse purki ning suru kapsas võimalikult tihkelt purgi põhja, et lehtede vahele õhumulle ei jääks.
Sulge purk puhta kaanega ning jäta see vähemalt 36 h pimedasse toanurka hapnema. Pärast pane kimtši mõneks päevaks külmkappi järelhapnema. Kimtši peaks peale purgi avamist säilima külmkapis kuni 4 kuud.