HEA IDEE! Sõir karulauguga
Pille Enden, 21.04.2024
Kevadel võib kohupiimajuustu ehk sõira, millesse tavaliselt köömneid pannakse, vahelduseks hoopis karulauguga valmistada. Karulauk annab juustule küüslaugust mekki ja roheka värvi. Sõira on hea rukkileiva peale panna või niisama snäkiks ampsata.
- 50 g karulaugulehti
- 2 sl oliiviõli
- 600 g kohupiima
- 1,25 l piima
- 90 g võid
- 1 muna
- 1,5 tl soola
Püreesta karulauk koos õliga saumikseriga või blenderis peeneks. Seda ei pea täiesti püreeks suristama, vaid väikesed lehetükid võivad sisse jääda.
Hõõru kohupiim pehmeks. Kuumuta piim keemiseni, lisa pidevalt segades kohupiim ja kuumuta kuni eraldub vadak - vedelik muutub heledamaks ja vesisemaks. Kalla kastruli sisu marliga vooderdatud sõelale ja jäta 15-20 minutiks nõrguma.
Sulata potis või, kalla hulka nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta segades (umbes 80 kraadi juures) kuni mass on ühtlane. Sega juurde soolaga lahtiklopitud muna. Kuumuta veel 3-5 minutit, kuid ära keeda.
Võta kastrul pliidilt ja sega hulka karulaugupüree. Tõsta mass külma veega loputatud vormi hanguma. Kui sõir on tahe, kummuta vormist ja lõika viiludeks.