KUUS RETSEPTI: salatikastmete pillerkaar kroonib kerget kevadist kõhutäit

Ragne Värk, 25.04.2024

Soojemate ilmade lähenedes muutuvad värsked salatid aina popimaks. Siinsed kastmed pakuvad tekstuure ja põnevaid maitseid ning on krooniks tavalistele, aga ka poke-salatitele.

Avokaadokaste

Avokaadokaste
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
7 minutit
  1. 200 g Kreeka jogurtit
  2. 1 küps avokaado
  3. kimp koriandrit
  4. 2 sl laimist pressitud mahla
  5. 1 tl riivitud laimikoort
  6. näpuotsatäis köömneid
  7. soola, pipart, suhkrut
  1. Pane kõik koostisosad kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Maitsesta lõplikult.

Kodujuustu-kurgikaste

Kodujuustu-kurgikaste
Foto: Ragne Värk
  1. 100 g värsket kurki
  2. 300 g kodujuustu
  3. 3 sl värsket, hakitud tilli
  4. 2 sl sidrunist pressitud mahla
  5. 1 tl riivitud sidrunikoort
  6. soola, pipart
  1. Lõika kurk tükkideks (ära koori) ja pane kõik koostisosad kannmikserisse. Püreesta ühtlaseks ja maitsesta.

Tšilline majoneesikaste

Tšilline majoneesikaste
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
4 minutit
  1. 100 g majoneesi
  2. 50 g Kreeka jogurtit
  3. 2 tl Worcesteri kastet
  4. 2 sl hakitud peterselli
  5. 0,5 tšillipipart
  6. soola, pipart
  1. Püreesta kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks. Vajadusel maitsesta.

Sõstravinegrett

Sõstravinegrett
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
5 minutit
  1. 100 g (külmutatud) sõstraid või vaarikaid
  2. 1 sl vedelat mett
  3. 25 ml oliiviõli
  4. 3 sl palsamiäädikat
  5. soola, pipart
  1. Püreesta kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks ja maitsesta.

Mesine õlikaste

Mesine õlikaste
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
5 minutit
  1. 75 ml oliiviõli
  2. 25 ml valge veini äädikat
  3. 1 sl magusat sinepit
  4. 1 küüslauguküüs
  5. 2 tl vedelat mett
  6. 2 sl laimist pressitud mahla
  7. soola, pipart
  1. Siin on kaks võimalust. Esimese variandina haki küüslauguküüs peeneks ja pane koos ülejäänud ainetega purki. Sulge kaanega ja raputa seni, kuni saad ühtlase kastme.

  2. Teise võimalusena surista kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks.

Lillkapsakaste

Lillkapsakaste
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
  1. 200 g lillkapsaõisikuid
  2. 1 tl Sriracha kastet
  3. 2 sl maitsepärmi
  4. 50 g India pähkleid
  5. 1 dl vett
  6. 0,5 tl paprikapulbrit
  7. 2 tl sidrunist pressitud mahla
  8. soola, pipart, oliiviõli
  1. Laota ahjuplaadile õisikuteks murtud lillkapsas. Maitsesta soola-pipraga ja nirista üle oliiviõliga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit ehk seni, kuni lillkapsas on pehme.

  2. Tõsta kapsas koos teiste komponentidega kannmikserisse, mikserda ühtlaseks ja maitsesta lõplikult.