KUUS RETSEPTI: salatikastmete pillerkaar kroonib kerget kevadist kõhutäit
Ragne Värk, 25.04.2024
Soojemate ilmade lähenedes muutuvad värsked salatid aina popimaks. Siinsed kastmed pakuvad tekstuure ja põnevaid maitseid ning on krooniks tavalistele, aga ka poke-salatitele.
Avokaadokaste
- 200 g Kreeka jogurtit
- 1 küps avokaado
- kimp koriandrit
- 2 sl laimist pressitud mahla
- 1 tl riivitud laimikoort
- näpuotsatäis köömneid
- soola, pipart, suhkrut
Pane kõik koostisosad kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Maitsesta lõplikult.
Kodujuustu-kurgikaste
- 100 g värsket kurki
- 300 g kodujuustu
- 3 sl värsket, hakitud tilli
- 2 sl sidrunist pressitud mahla
- 1 tl riivitud sidrunikoort
- soola, pipart
Lõika kurk tükkideks (ära koori) ja pane kõik koostisosad kannmikserisse. Püreesta ühtlaseks ja maitsesta.
Tšilline majoneesikaste
- 100 g majoneesi
- 50 g Kreeka jogurtit
- 2 tl Worcesteri kastet
- 2 sl hakitud peterselli
- 0,5 tšillipipart
- soola, pipart
Püreesta kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks. Vajadusel maitsesta.
Sõstravinegrett
- 100 g (külmutatud) sõstraid või vaarikaid
- 1 sl vedelat mett
- 25 ml oliiviõli
- 3 sl palsamiäädikat
- soola, pipart
Püreesta kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks ja maitsesta.
Mesine õlikaste
- 75 ml oliiviõli
- 25 ml valge veini äädikat
- 1 sl magusat sinepit
- 1 küüslauguküüs
- 2 tl vedelat mett
- 2 sl laimist pressitud mahla
- soola, pipart
Siin on kaks võimalust. Esimese variandina haki küüslauguküüs peeneks ja pane koos ülejäänud ainetega purki. Sulge kaanega ja raputa seni, kuni saad ühtlase kastme.
Teise võimalusena surista kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks.
Lillkapsakaste
- 200 g lillkapsaõisikuid
- 1 tl Sriracha kastet
- 2 sl maitsepärmi
- 50 g India pähkleid
- 1 dl vett
- 0,5 tl paprikapulbrit
- 2 tl sidrunist pressitud mahla
- soola, pipart, oliiviõli
Laota ahjuplaadile õisikuteks murtud lillkapsas. Maitsesta soola-pipraga ja nirista üle oliiviõliga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit ehk seni, kuni lillkapsas on pehme.
Tõsta kapsas koos teiste komponentidega kannmikserisse, mikserda ühtlaseks ja maitsesta lõplikult.