SULAB SUUS! Kihiline sai ürdivõi ja juustuga
Tiina Lebane, 12.05.2024
Pehme ahjusoe sai, millel kihtideks vahel ürdivõid ja juustu, on täiesti vastupandamatu! Ürtideks kasuta kõike, mis pood või loodus pakub: peterselli, sibulavarsi, murulauku, värsket naati jne. Kui saia korraga ära ei söö, siis mähi see tihedalt küpsetuspaberisse, niimoodi säilib sai pehmena veel paar päeva.
- 2 dl piima
- 20 g pärmi
- 0,5 tl suhkrut
- 6 dl nisujahu
- 1 tl soola
- 50 g võid, toasoe
- 2 dl hakitud ürte
- 2 küüslauguküünt
- 100 g toasooja võid
- soola
- pipart
- 100 g Gouda juustu
Taina tegemiseks soojenda piim käesoojaks, pudista pärm koos suhkruga piima hulka ja sega, kuni pärm on lahustunud.
Sega tainakausis jahu ja sool, vala juurde pärmipiim ja lisa ka pehme või. Sega ühtlaseks tainaks ja sõtku paar minutit. Kata tainakauss toidukilega ja lase umbes 30 minutit soojas kohas kerkida.
Haki ürdid ja muu roheline, haki hästi peenelt hulka ka küüslauk. Sega ürdid ja küüslauk pehme võiga ning maitsesta soola ja pipraga. Riivi juust jämedalt, jäta ootele.
Vooderda 2-liitrine leivavorm küpsetuspaberiga. Puista tööpinnale pisut jahu ja rulli kerkinud tainas lahti umbes 30 x 35 cm suuruseks plaadiks. Määri ürdivõi ühtlaselt tainale. Lõika tainas lühemast küljest alates 4 võrdseks ribaks, puista peale kolmveerand riivitud juustust. Aseta ribad üksteise peale ja tõsta kõik korraga vormi. Kata vorm rätikuga ja lase veel umbes 30 minutit kerkida. Puista peale ülejäänud juust.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures alt teisel siinil umbes 35 minutit. Kui sai kipub pealt liiga pruunikaks küpsema, tõsta peale küpsetuspaberitükk. Pärast ahjust võtmist lase saial umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis tõsta välja ja lõika viiludeks.