MAAILMA KÖÖK. MEHHIKO

Värskusest pakatav kurgisalat

Ragne Värk, 22.05.2024

Suvehooaja tõeline hitt niisama söömiseks või lisandiks grillitud liha kõrvale. Proovi kindlasti.

Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 pikka kurki
  2. 0,5 punast sibulat
  3. 2 dl konservmaisi
Kaste:
  1. 75 g fetat
  2. 1 küüslauguküünt
  3. 2 sl hapukoort
  4. 2 sl majoneesi
  5. 1 laimi riivitud koort
  6. 0,5 tl Cayenne’i pipart
  7. 2 sl hakitud koriandrit
  8. soola, pipart
  1. Murenda feta kaussi. Haki küüslauguküüs hästi peeneks ja sega kokku ülejäänud kastme komponentidega. Maitsesta soola-pipraga. Soovi korral täiusta mekki laimimahlaga.

  2. Viiluta kurk (ära koori!). Kui meeldib, poolita kurgiviilud omakorda. Haki sibul hästi peeneks. Nõruta mais korralikult. Sega komponendid kokku. Lisa segades kaste ning tee veel lusikaga ettevaatlikult mõned tiirud. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Mis see on?

Hästi värskendav ja mõnusa tekstuuriga Mehhikost pärit salat passib suvisel grillihooajal suurepäraselt lihale lisandiks. Hõrgul roal on palju valmistamisviise, kuid üks kindel koostisosa on alati kurk.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Sobib kõigega! Suurepärane seltsiline ka tänavatoitudele. Paku takode vahel, (grillitud) kalaroogadega, tortiljade lisandiks, kana- või sealiharoogade või miks mitte ka erinevates vormingutes kartuli kõrvale, olgu selleks keedu-, prae- ja friikartul või hoopis kartulipüree. Parim külmkapikülmalt ja võimalikult värskelt. Söö kindlasti valmistamise päeval. Üleöö säilitades muutub kurgi tekstuur ja salat pole enam nii hõrk.

Nii saab ka! Hea teada!

Kui pakud salatit kohe pärast valmimist, toimi nii, nagu retseptis öeldud. Kui see peab enne serveerimist mõned tunnid seisma, hoia kurgiviile esmalt soolas, et eralduks üleliigne vedelik. Lase kurgil ja soolal seista umbes pool tunnikest. Seejärel nõruta ja kasuta kurgiviile nii, nagu retsept ette näeb. Kui see etapp vahele jätta, ujutab kurk salati oma vedelikuga üle ning kausipõhja jääb sel juhul majoneesist, hapukoorest ja kurgimahladest segunenud vedelik, mis tõmbab endaga paraku kaasa kõik maitseained.

Siin on kasutatud konserveeritud maisi, kuid hästi maitseb ka grillitud tõlvik. See annab veelgi rohkem mekki. Selle retsepti puhul piisab ühest tõlvikust.

Soovitused ja nipid:

  • Hapukoore asemel võid kasutada Kreeka jogurtit.

  • Tegelikkuses valmib salat cotija ehk soolaka varjundiga Mehhiko lehmapiimajuustuga. Saad selle edukalt asendada fetaga.

  • Kui meeldib, lisa üks tükeldatud avokaado. Jälgi, et see oleks kindlasti küps.

  • Cayenne’i pulbri asemel võid valida ka tšillikauna. Lisa seda oma vürtsikuse tasemele vastavalt, soovitavalt aga umbes kaks teelusikatäit.

  • Kõige viimasena timmi vastavalt maitsemeeltele. Täiusta mekki laimimahla, tšilli, küüslaugu või teiste komponentidega.