IMELINE MAIUSPALA
Rabarberikook, aga mitte küpsetatud
Merilin Siimpoeg, 25.05.2024
Suve algus on veel rabarberikookide päralt, kuid vahelduseks võib proovida külma küpsisetorti. See erilisel moel valmistatud tort on kokku pandud heledast küpsisepurust, magusast kohupiimakreemist ja hapust rabarberimoosist. Imehea!
Rabarberi-küpsisetort
8–10 tk
3 keskmist rabarberivart (350 g)
2 sl suhkrut
360 g heledaid vormiküpsiseid
50 g võid
100 g valget šokolaadi
300 g vanillikohupiimapastat
200 ml vahukoort
väikeseid mündilehti
Valmistage esmalt rabarberisegu. Selleks hakkige rabarber väikesteks tükkideks. Tõstke potti ja pange juurde 0,75 dl vett ja suhkur. Kuumutage ja laske podiseda 7-8 minutit. Jätke jahtuma. Purustage küpsised kannmikseris või tõstke kilekotti ja tampige pudrunuiaga puruks. Tõstke umbes 125 g küpsisepuru eraldi kaussi ja segage selle hulka sulatatud või. Vooderdage 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, vooderdage paberiribaga ka vormi ääred. Suruge küpsise-võisegu vormi põhja ja asetage 20 minutiks külmkappi.
Sulatage valge šokolaad vesivannil. Tõstke kaussi kohupiimapasta ja vahukoor. Vahustage mikseriga, kuni kreem läheb pooleldi vahtu. Lisage aeglasel kiirusel vahustades valge šokolaad. Määrige kolmandik kreemist küpsisepõhjale laiali. Puistake peale kolmandik alles jäänud küpsisepurust. Määrige jälle kreemi ja seejärel lisage kreemile 3-4 sl rabarberisegu. Järgmise kihina puistake peale küpsisepuru ja siis jälle kreem. Viimaseks kihiks jääb küpsisepuru.
Hoidke 2-3 tundi külmkapis. Eemaldage vormist ja määrige koogi keskele ülejäänud rabarberisegu. Kaunistage riivitud valge šokolaadi ja mündilehtedega.
Ärge hoogu minge!
Noori rabarberivarsi pole tarvis koorida, koored annavad moosile ilusa roosa varjundi.