MAAILMA KÖÖK. KANADA

Nanaimo koogiruudud

Ragne Värk, 10.06.2024

Küpsetamata maius pakub sööjale põnevaid tekstuure. Parajalt magus kook sobib valmistamiseks igal ajal. Suurepärane koos tassikese kohvi või külma piimaga!

Valmistamise aeg
45 min + tahenemisaeg
Kogus
9 portsjonit
Põhi:
  1. 100 g võid
  2. 30 g naturaalset kakaopulbrit
  3. 25 g suhkrut
  4. 1 muna
  5. 200 g digestiivküpsiseid
  6. 50 g India pähkleid
  7. 50 g kookoshelbeid
Täidis:
  1. 150 g toasooja võid
  2. 2 sl vanillikastmepulbrit (Ekströms)
  3. 3 sl vahukoort
  4. 100 g tuhksuhkrut
Kate:
  1. 50 ml vahustamata vahukoort
  2. 100 g tumedat šokolaadi (56% või 70%)
  1. Sulata võitükid, kakaopulber ja suhkur veevannil ühtlaseks. Lisa muna ja kuumuta segades, kuni tulemus jääb siidine ja läikiv. Kõige mugavam on kasutada visplit. Tõsta kõrvale.

  2. Peenesta küpsised kannmikseris või lihahaamriga nii, et segu jääks kergelt tükiline, mitte peen puru. Haki pähklid. Lisa küpsisepuru, pähklid ja kookoshelbed võisegusse ja sega ühtlaseks massiks. Suru küpsetuspaberiga kaetud kandilise koogivormi (20 × 20 cm) põhjale. Jäta ootele.

  3. Täidiseks hõõru või kausis lahti. Lisa ülejäänud koostisosad ning aja võisegu vahule. Määri koogipõhjale. Tõsta külmkappi vähemalt tunnikeseks.

  4. Katteks kuumuta koor potis keemiseni, lisa šokolaaditükid ja lase neil sisse sulada. Sega ühtlaseks. Nirista kate koogile ja määri spaatliga ühtlaselt laiali. Lase külmkapis veel kord taheneda umbes tunnijagu. Enne serveerimist lõika kook ruutudeks.

Mis see on?

Võrdlemisi kuulus Kanada küpsetamata kook koosneb alati kolmest kihist: šokolaadi-kookospõhjast, vanillisest võikreemitäidisest ja šokolaadikattest. Magus, aga maitsev amps on kanadalaste hulgas justkui retromagustoit, mida tihti kodudes valmistatakse. Nagu ikka, leidub ka sellest mitmeid versioone. Tihti mängitakse just täidisega ja lisatakse kihi jaoks erinevaid maitseaineid: piparmünti, kohvi, matcha’t või marju.

Maius sai nime Kanada läänerannikul asuva Briti Columbia osariigi Nanaimo linna järgi. Täpne päritolu on teadmata, kuid esmakordselt ilmusid need kokaraamatusse 1953. aastal. Aastal 1985 korraldati Nanaimo linnas konkurss parima koogi baasretsepti leidmiseks. Võitja Joyce Hardcastle kujundaski lõplikult valmis selle kõikidele tuntud maiuse.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Kuna täidis sisaldab suures osas võid, hakkab võikiht toatemperatuuril pehmenema ning süües valgub kahe kihi vahelt välja. Seetõttu on koogiruudud parimad külmkapikülmalt, siis on kõik kihid ilusti tahenenud. Võid valmis teha päev või isegi kaks enne. Värskena säilib viis-kuus päeva, kuid hoia kindlasti õhukindlalt säilituskarbis, et teised külmkapimaitsed ligi ei pääseks.

Nii saab ka! Hea teada!

Kui soovid rohkemat täidist, kahekordista julgesti komponente. Ehkki traditsiooniliselt serveeritakse maiust ruutudena, võid selle valmistada ka ümmargusse vormi. Kui sul leidub kodus aga reguleeritavate äärte ja põhjata koogivorm, kasuta seda. Põhjaks sobib näiteks küpsetuspaberiga kaetud lõikelaud. Ükski koogikiht pole vormi asetades vedel ja seetõttu ei valgu miskit läbi.

Soovitused ja nipid:

  • Täidiseks on kõige mugavam kasutada toasooja võid. See seguneb ülejäänud komponentidega väga lihtsasti ja täidisesse ei jää ebameeldivaid võitükke.

  • Ära vala kuuma šokolaadikatet pehmele täidisele. Lase kindlasti täidisel külmkapis vähemalt tunnike taheneda enne, kui niristad peale katte. Muidu hakkab täidis sulama ja seguneb šokolaadikattega. Sellel koogil peavad olema kihid ilusti eraldi.

  • Retseptis kasutatud Ekströmsi vanillikastmepulbrit leiad lihtsasti suurematest kauplustest.

  • India pähklid võid asendada mandlite või Kreeka pähklitega.

  • Kõige parem on kooki lõigata terava noaga, mille tera on eelnevalt kastetud korraks kuuma vette.