MÕNUS JA KERGE
Prantsuspärane suvine köögiviljasupp
Pille Enden, 01.07.2024
Prantsuse päritolu supp on läbinisti taimne ja kerge. Maitsele lisavad põnevust fenkol ja pistou (Provance’i külm ürdikaste), aga on ka väike eestimaine nüanss-hapukapsas. Need pealtnäha erinevad ained sulanduvad supis kenasti kokku. Krõbe sai kõrvale ja mõnus kerge suvine eine ongi valmis!
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 porgandit
- 0,5 fenkolist
- 0,25 tl tšillihelbeid
- 2 sl tomatipüreed
- 2 sl õli
- 0,5 suvikõrvitsat
- 100 g lehtkapsast
- 100 g rohelisi aedube
- 1 purk (285 g) valgeid ube
- 100 g hapukapsast
- 1,25 l köögiviljapuljongit
- soola
- musta pipart
- hakitud peterselli serveerimiseks
- 2 sl päevalilleseemneid
- 0,5 potti basiilikut
- 0,5 potti peterselli
- 0,75 dl oliiviõli
- 1 sl sidrunimahla
- soola
- musta pipart
Valmista kõigepealt pistou. Rösti päevalilleseemned kuival kuumal pannil. Töötle kõik ained kombainis või saumikseriga ühtlaseks ja maitsesta.
Koori ja haki sibul. Koori porgandid ja lõika kuubikuteks. Viiluta fenkol õhukesteks viiludeks. Kuumuta kastruli põhjas õli.
Hauta sibulat, porgandit,fenkolit, tšillihelbeid ja tomatipüreed potis umbes 5 minutit.
Lisa kuubikuteks lõigatud või viilutatud suvikõrvits ja prae veel paar minutit.
Pese lehtkapsas, lõika ära sitked varred ja rebi lehed õhukesteks ribadeks. Lisa potti lehtkapsas, poolitatud rohelised oad, nõrutatud ja loputatud konservoad, veidi väiksemaks tükeldatud hapukapsas ja köögiviljapuljong.
Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda kaane all umbes 30 minutit, vajadusel lisa vedelikku. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri pistou ja saiaga.