NÄDALA KOOK
Pähklibesee kook maasikate ja jogurtivahuga
Pille Enden, 28.06.2024
Krõbe pähklitega beseekook koos magusate maasikate ja vahukoore-jogurtivahuga on lahe suvine maius. Beseed võib varem valmis küpsetada, kasvõi paar päeva ette. Aga koogi peaks kokku panema vahetult enne serveerimist, et besee oleks krõbe ja õhuline.
- 180 g Kreeka jogurtit
- 100 g sarapuupähkleid
- 2 dl suhkrut
- 3 suurt munavalget
- näpuotsaga soola
- 0,5 tl valge veini äädikat
- 2 dl vahukoort
- 1 tl vanillisuhkrut
- 400 g maasikaid
- õli vormide määrimiseks
Kuumuta ahi 180˚C-ni. Tõsta jogurt majapidamispaberiga kaetud taldrikule ja kata ka pealt majapidamispaberiga. Paber imab liigse niiskuse ja kreem ei jää liiga vedel.
Laota sarapuupähklid ahjuplaadile ja rösti 8 minutit või kuni on kuldpruunid. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Vooderda 2 18-20 cm lahtikäiva koogivormi põhjad küpsetuspaberiga ja määri õliga. Või joonista küpsetuspaberile 2 18-20 cm suurust ringi ja pintselda õliga.
Töötle jahtunud sarapuupähklid ja 1 sl suhkrut köögikombainis peeneks. Pähkleid ei pea päris peeneks jahvatama, vaid tükid võivad sisse jääda.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkrut ja vahusta hästi tugevaks vahuks. Sega hulka pähklid, sool ja äädikas. Jaga vaht 2 vormi või küpsetuspaberile joonistatud ringide sisse ning silu pealt. Küpseta 30-35 minutit kuni põhjad on kergelt pruunistunud ja pealt krõbedad. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Vahusta koor 1 sl suhkru ja vanillisuhkruga vahule. Lisa nõrustatud jogurt ja mikserda ühtlaseks..
Aseta 1 beseepõhi alusele, tõsta peale pool vahust ja lao pool viilutatud maasikatest.Tõsta peale teine beseepõhi, ülejäänud vaht ja maasikad. Serveeri kohe.