NÄDALA KOOK
Marja-jogurtitartaletid sidrunivõidega
Pille Enden, 05.07.2024
Klassikalised suvised küpsetised pakuvad hurmava magusa ja hapu koosluse. Jogurtitäidise, värskete marjade ja krõbeda põhjaga küpsetist täiendab hapukas sidrunivõie. Kui sidrunivõiet teha ei taha, siis võiks täidisesse veidi rohkem suhkrut lisada. Sama kogusega võib valmistada ka ühe suure piruka 24 cm pirukavormis. Siis peaks küpsetusaeg olema 5-10 minutit pikem.
- 3 dl nisujahu + vormimiseks
- 1 sl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl soola
- 110 g külma võid
- 3 sl külma vett
- 2 muna
- 3 sl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 1,5 dl maitsestamata jogurtit
- 1 sl mett
- 125 g maasikaid
- 75 g mustikaid
- 60 g võid
- 1,25 dl suhkrut
- 4 sl sidrunimahla
- 1,5 sidruni riivitud koor
- näpuotsaga soola
- 2 muna
Valmista kõigepealt sidrunivõie. Kuumuta paksu põhjaga kastrulis madalal kuumusel võid, suhkrut, sidrunimahla ja – koort ning soola, kuni või on sulanud ja suhkur lahustunud. Lisa üks lahtiklopitud muna ja klopi läbi. Lisa teine muna ja klopi samuti läbi. Jätka kuumutamist madalal kuumusel vispliga segades 8-10 minutit kuni võie pakseneb. Lase jahtuda ja hoia serveerimiseni külmkapis.
Valmista tainas. Sega suures kausis jahu, suhkur, vanillisuhkur ja sool. Lisa kuubikuteks lõigatud või ja haki noa või kahe kahvli abil puruks. Lisa külm vesi. Sega-suru kokku tainaks. Tõsta rohke jahuga üle puistatud lauale ja vormi-rulli tainast jahus, kuni see ei ole enam kleepuv.
Jaga tainas kuueks, vormi pallideks ja patsuta need ketasteks. Keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Rulli kettad jahusel lauale 3-4 cm suuremaks kui tartaletivormide põhi. Tõsta vormidesse ja suru põhja ning servadele. Torka põhjad kahvliga läbi.
Kata põhjad küpsetuspaberiga ja tõsta peale raskus ( keraamilised kuulid, kruubid, herned vm). Küpseta 10 minutit, võta ahjust ja eemalda raskus ning küpsetuspaber.
Klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti. Sega hulka jogurt ning mesi. Lõika maasikad viiludeks või sektoriteks ja lao põhjadele. Pane peale mustikad ning tõsta jogurtitäidis. Küpseta 25-30 minutit kuni tainas on kuldpruun ja krõbe ning täidis tahe. Lase 10 minutit jahtuda ja serveeri sidrunivõidega.