NÄDALA KOOK

Marja-jogurtitartaletid sidrunivõidega

Pille Enden, 05.07.2024

Klassikalised suvised küpsetised pakuvad hurmava magusa ja hapu koosluse. Jogurtitäidise,  värskete marjade ja krõbeda põhjaga küpsetist täiendab hapukas sidrunivõie. Kui sidrunivõiet teha ei taha, siis võiks täidisesse veidi rohkem suhkrut lisada. Sama kogusega võib valmistada ka ühe suure piruka 24 cm pirukavormis. Siis peaks küpsetusaeg olema 5-10 minutit pikem.

Valmistamise aeg
40 minutit + 30 minutit külmkapis + 40 minutit ahjus
Kogus
6 portsjonit
Koostisosad
  1. 3 dl nisujahu + vormimiseks
  2. 1 sl suhkrut
  3. 2 tl vanillisuhkrut
  4. 0,5 tl soola
  5. 110 g külma võid
  6. 3 sl külma vett
Täidis
  1. 2 muna
  2. 3 sl suhkrut
  3. 2 tl vanillisuhkrut
  4. 1,5 dl maitsestamata jogurtit
  5. 1 sl mett
  6. 125 g maasikaid
  7. 75 g mustikaid
Sidrunivõie
  1. 60 g võid
  2. 1,25 dl suhkrut
  3. 4 sl sidrunimahla
  4. 1,5 sidruni riivitud koor
  5. näpuotsaga soola
  6. 2 muna
Valmistamine
  1. Valmista kõigepealt sidrunivõie. Kuumuta paksu põhjaga kastrulis madalal kuumusel võid, suhkrut, sidrunimahla ja – koort ning soola, kuni või on sulanud ja suhkur lahustunud. Lisa üks lahtiklopitud muna ja klopi läbi. Lisa teine muna ja klopi samuti läbi. Jätka kuumutamist  madalal kuumusel vispliga segades 8-10 minutit kuni võie pakseneb. Lase jahtuda ja hoia serveerimiseni külmkapis.

  2. Valmista tainas. Sega suures kausis jahu, suhkur, vanillisuhkur ja sool. Lisa kuubikuteks lõigatud või ja haki noa või kahe kahvli abil puruks. Lisa külm vesi. Sega-suru kokku tainaks. Tõsta rohke jahuga üle puistatud lauale ja vormi-rulli tainast jahus, kuni see ei ole enam kleepuv.

  3. Jaga tainas kuueks, vormi pallideks ja patsuta need ketasteks. Keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

  4. Kuumuta ahi 175 kraadini. Rulli kettad jahusel lauale  3-4 cm suuremaks kui tartaletivormide põhi. Tõsta vormidesse ja suru põhja ning servadele. Torka põhjad kahvliga läbi.

  5. Kata põhjad küpsetuspaberiga ja tõsta peale raskus ( keraamilised kuulid, kruubid, herned vm). Küpseta 10 minutit, võta ahjust ja eemalda raskus ning küpsetuspaber.

  6. Klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti. Sega hulka jogurt ning mesi. Lõika maasikad viiludeks või sektoriteks ja lao põhjadele. Pane peale mustikad ning tõsta jogurtitäidis. Küpseta 25-30 minutit kuni tainas on kuldpruun ja krõbe ning täidis tahe. Lase 10 minutit jahtuda ja serveeri sidrunivõidega.