MAAILMA KÖÖK. HISPAANIA

Tomat on troonil

Ragne Värk, 28.06.2024

Külmsupid ruttavad appi leitsakust kurnatud päevadel, kui rasvasema toidu järele ei isuta. Hea ja ehe supp pakub kosutavat värskendust igale sööjale.

Valmistamise aeg
30 min + maitsestumisaeg
Kogus
4 portsjonit
  1. 6 tomatit
  2. 150 g koorimata kurki
  3. 1 paprika
  4. 1 punane sibul
  5. 2 küüslauguküünt
  6. 60 ml oliiviõli
  7. 2 sl sidrunist pressitud mahla
  8. soola, pipart, suhkrut
  1. Lase potitäis vett keema. Tee tomatite alumisele osale noaga ristlõige ja pane need keevasse vette umbes kaheks minutiks. Tõsta taldrikule ja koori. Kuum vesi aitab nahal lihtsamini eemalduda. Eemalda kindlasti varreosa.

  2. Tõsta poolitatud tomatid kannmikserisse. Pane juurde tükeldatud kurk, paprika, sibul ja küüslauguküüned. Lisa oliiviõli, sidrunimahl ja tunde järgi soola, pipart, suhkrut. Püreesta ühtlaseks, maitsesta lõplikult. Hoia külmkapis vähemalt tund.

Mis see on?

Nopi kasvuhoonest või haara turult kaasa kõige mahlasemad ja maitseküllasemad tomatid. Seda suppi armastataksegi eelkõige tänu värskendavatele ja erksatele maitsetele. Kosutavat jahedust serveeritakse enamasti kerge eelroana või lisandina päevadel, mil paljud väldivad kuumuse tõttu koduköögis toimetamist.

Tomati-gazpacho’t valmistati esmakordselt 16. sajandil, kuid algse supi kohta pärineb teavet isegi 8. sajandist. Päritolu kohta liigub mitmeid teooriaid, kuid tõenäoliselt saabus see Hispaaniasse koos roomlastega, kes kandsid retkedel kaasas supi peamisi komponente.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Paku alati külmkapikülmalt, et kõik maitsed kenasti esile tõuseks. Serveerimiseks on mitmeid võimalusi. Kuna püreesupil puudub tekstuur, saad mitmete koostisosadega seda täiendavalt lisada. Serveeri poolitatud kirsstomatite, oliiviõli ja seemnetega või meisterda saiakrutoone ja puista peale hoopis neid. Kindlasti lisa basiilikulehti, sest koos tomatitega moodustavad need imelise koosluse.

Hoia säilituskarbiga külmkapis. Nii on see värske umbes kolm-neli päeva. Eesti kliimasse see supp talvehooajal valmistamiseks ei sobi, sest ideaalseks lõpptulemuseks vajad vaid küpseid ja maitsetest punnis tomateid.

Nii saab ka!

Gazpacho’st on palju tänapäevaseid variatsioone, kus lisaks tomatitele või nende asemel kasutatakse avokaadot, piparmünti, mangot, maasikaid, arbuusi, viinamarju, puljongit, mereande ja teisi koostisosasid.

Siinne retsept on gluteeni- ja laktoosivaba, kuid tihti lisatakse püreestamise käigus saiatükke, mis muudavad supi paksemaks ja tummisemaks.

Soovitused ja faktid:

Gazpacho’t süüakse laialdaselt Hispaanias ja Portugalis eriti kuumadel suvedel.

Ehttraditsiooniliselt valmib supp punastest tomatitest, kuid proovi ka kollaste tomatite ja kollase paprikaga.

Maitsesta julgelt, vajadusel lisa sidrunimahla (või äädikat), soola, pipart ja suhkrut.

Kindlasti lase maitsestuda vähemalt üks tund kuni üks päev. Seistes maitsed täiustuvad ja teevad lõpptulemuse hulga paremaks.

Õhetavama elamuse saamiseks lisa kannmikserisse tšillit.

Lihata supp sobib hästi veganitele.

Sobib hästi sügavkülmutamiseks.