Toredat jäätisetegu! Siit leiad kasulikke soovitusi jäätisemasina ostmiseks ja retsepte jahutava maiuse valmistamiseks
Ragne Värk, 27.06.2024
Kui algtõed selged, koostisained varutud ja korralik masin köögikapis ootamas, võid kasvõi iga päev nõrkemiseni maiustada.
Millist jäätisemasinat eelistada?
Sinu lõppvalikust oleneb, kas tulevikus jääb masin kappi seisma või vastupidi – leiab tihedat kasutust. Kindlasti jälgi masinat ostes, kui suure koguse see korraga valmistada suudab. Poodides müüakse ka niisuguseid, mis teevad korraga väga väikese koguse. Olgugi et jäätise valmistamine pole keeruline, panustab valmistaja tahes-tahtmata omajagu vaeva. Seetõttu võiks lõpptulemuseks olla kindlasti rohkem kui üks-kaks portsu.
Suures plaanis on kahte sorti jäätisemasinaid
Kompressorita
Plussid
Ei ole nii massiivsed.
Hinnaklassilt odavam.
Kui sa tihe jäätisevalmistaja pole, saad sellega edukalt hakkama.
Miinused
Jäätist ei saa valmistama hakata kohe. Need masinad koosnevad kausist, mis tuleb enne jäätise valmistamist kindlasti sügavkülma tõsta. Ajaliselt on see 12–24 tundi, soovitavalt rohkemgi.
Enne järgmist jäätisetegu peab anum taas sügavkülmas olema vähemalt 12–24 tundi.
Sügavkülmas peab alati anumale ruumi leiduma/tegema.
Kellele sobib?
Kui sa pole veel kindel, kas hakkad püsivalt jäätist valmistama ja soovid lihtsalt proovida, tutvuda ja katsetada, vali julgelt kompressorita masin.
Sisseehitatud kompressoriga
Plussid
Jäätist saad valmistama hakata kohe.
Eelkülmutamiseks ei pea aega arvestama.
Saad valmistada erinevaid maitseid kohe kordamööda.
Miinused
Hinnaklassilt kallim.
Rasked ja suuruselt omajagu mahukad.
Kellele sobib?
Selle valivad tihti kogenumad ja edasijõudnud jäätisevalmistajad. Kui tead, et masin on sageli kasutuses ja soovid korraga valmistada erinevaid maitseid suuremas koguses, on see parem valik.
Klassikaline vanillijäätis
Kõige traditsioonilisema baasretsepti järgi valmistatud külm maius jääb mõnusalt kreemjas, siidine ja parajalt koorene. Retsepti aluseks võttes saad valmistada erinevate maitsete ja tekstuuridega jäätist.
- 3 dl täispiima
- 2 dl koort (35%)
- 4 munakollast
- 1 dl (90 g) suhkrut
- 1 sl vanilliekstrakti
Vala potti piim ja vahukoor. Kuumuta keemiseni. Vahusta munakollased suhkru ja vanilliekstraktiga kohevaks vahuks. Nirista vahustatud munasegu piimasegu hulka, vispelda pidevalt. Kuumuta madalal kuumusel paksenemiseni (ära keema lase!). Sega samal ajal, et segu tükki ei läheks. Tõsta paksenenud jäätisepõhi pliidilt ning jahuta korralikult maha.
Kompressoriga masina korral vala jäätisesegu sisse ja lase valmida u 35–50 minutit (aeg oleneb masina võimsusest). Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase külmkapis taheneda vähemalt tunnike.
Šokolaadijäätis šokolaadisõpradele
Tummine ja šokolaadist pakatav. Soovi korral lisa Marianne kommide puru, tavalisi šokolaaditükke või muid lisandeid.
- 3 dl täispiima
- 75 g piimašokolaadi
- 50 g suhkrut
- 4 munakollast
- 2 sl suhkruta kakaopulbrit
- 1 tl maisitärklist
- 2 dl vahukoort
Kuumuta piim keemiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid. Lase šokolaadil sulada ja sega ühtlaseks. Tõsta suhkrust 1 sl kõrvale. Ülejäänud suhkur vahusta munakollastega heledaks vahuks. Seejärel munasegu vispeldades nirista juurde šokolaadi-piimasegu.
Sega kõrvale pandud 1 sl suhkrut kakaopulbri ja tärklisega ning sega piima-munasegusse. Tõsta kogu jäätisepõhi uuesti pliidile ja hoia madalal kuumusel (aeg-ajalt vispeldades), kuni see pisut pakseneb. Võta tulelt, vala juurde külm ja vahustamata koor ning lase täielikult jahtuda. Seejärel valmista jäätis masinas.
Hapukoore-pistaatsiajäätis munata
Lihtne retsept. Kui traditsioonilise koorejäätise puhul tuleb segu kuumutada, siis see jäätis valmib eelnevalt kuumutamata hapukooresegust. Hea on seegi, et valminud segu on juba külm ja eeljahutamist ei vaja.
- 350 g hapukoort
- 80 g suhkrut
- 4 tl pistaatsiapastat
- 2 dl vahukoort
Sega hapukoor suhkru ja pistaatsiapastaga. Viimasena sega juurde vahustamata vahukoor. Valmista jäätis masinas.
Soovitus: Jälgi, et pistaatsiapasta oleks valmistatud vähemalt 95% ulatuses pistaatsiapähklitest.
Pane kõrva taha
Kodusel jäätiseteol on neli etappi: põhja valmistamine, selle täielik maha jahutamine, valmistamine masinas ja lõplik külmutamine sügavkülmas.
Täida anum maksimaalselt ⅔ ulatuses, sest jäätisemass kasvab valmides oluliselt ja muutub kohevamaks.
Kompressorita masinat kasutades peab külmutatud kauss olema täiesti puhas. Äärtel olev jää võib takistada mikserilabade tööd.
Jahuta segu enne masinasse tõstmist täielikult maha. Parima tulemuse saavutamiseks võiks see olla külmkapikülm.
Koorejäätise valmistamisel on üks olulisi komponente munad. Võta aega ja ole pidevalt pliidi juures, et need kuumutamisel tükki ei tõmbuks.
Olgugi et äsja valminult sulab jäätis võrdlemisi kiiresti, on see mõnusalt kohev ja maitsev ka kohe söömiseks. Kui sulle liiga pehme jäätis ei meeldi, hoia seda enne maiustamist vähemalt tunnike sügavkülmas.
Eelista alati rammusamat ja toekamat täispiima, sest lõpptulemus jääb kooresem.
Masina tööprotsessi jälgi ise. Valmis jäätisemass on kohev ja paks. Kui mõnes retseptis on aeg ette antud, pea siiski meeles, et eri sorti masinad on erineva võimsusega. Lähtu kindlasti oma tunnetusest.
Kasuta vanilliekstrakti või -suhkrut, mitte tehislikku vanilliessentsi.
Võid valida ka loodusliku ja intensiivse maitsega ekstrakti. See ei lisa täiendavalt magusust, mida annab vanillisuhkur.
Kuivi lisandeid (küpsisetükid, halvaa, šokolaad vms) lisa segusse valmimise lõpupoole.
Tükeldatud lisandid pane masina töötamise ajal juba peaaegu valminud segusse.
Puhasta masin ja anum korralikult peale iga kasutuskorda.