KÜPSETE APRIKOOSIDE LUMMUSES
Aprikoosi-rikotakook
Merilin Siimpoeg, 23.07.2024
Märk küpsest suvest on, et turult saab osta kuldkollaseid magusaid aprikoose. Krõbedal liivatainapõhjal maitsevad mahe rikotakreem ja magus aprikoosisegu taevalikult. Kindlasti lisage veidi kardemoni, mis aprikoosi maitseomadused veelgi tugevamalt esile toob.
Aprikoosi-rikotakook
Liivatainas:
250 g jahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
80 g suhkrut
1 muna
150 g võid
Täidis:
8-9 aprikoosi
2 sl mett
1 tl kardemoni
350 g rikotat
150 g toorjuustu
45 g suhkrut
200 g vahukoort
1 tl vanillipastat
Segage omavahel jahu, sool, küpsetuspulber ja suhkur. Lisage muna ja võitükid. Sõtkuge kiirelt kõik ühtlaseks tainaks. Mätsige toidukile sisse ja hoidke 30 minutit külmkapis. Keerake ahi 190 kraadi peale soojenema. Suruge liivatainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja ja umbes 3 cm ulatuses ka vormi äärtesse. Tehke suure kahvliga põhja sisse augud ja toestage tainas fooliumiga. Küpsetage 20–25 minutit, kuni põhi on kuldne ja krõbe. Laske jahtuda.
Valmistage aprikoosisegu. Poolitage aprikoosid ja eemaldage kivid. Lõigake iga poolik veel omakorda pooleks. Tõstke pannile. Lisage 3 sl vett, 2 sl mett ja kardemon. Kuumutage segu 7-8 minutit, kuni aprikoosid on pehmed. Laske segul jahtuda. Tõstke ühte kaussi rikota, toorjuust ja suhkur. Segage lusikaga kreemjamaks. Valage hulka koor ja lisage ka vanill. Vahustage mikseriga, kuni saate paksu kreemi.
Määrige rikotakreem jahtunud koogipõhjale ühtlaselt laiali. Lisage keskele aprikoosid ja natuke ka pannile jäänud vedelikku. Laske 2 tundi külmkapis seista ja serveerige.
Mida võtta, mida jätta?
Selle imehea koogi võib aprikooside asemel valmistada ka ploomidega.