MAASIKAD ÜLLATAVAD! Takod maasikasalsaga, suvine pitsa maasikatega, maasikasalat lõhega – rääkimata imelistest magusroogadest
Merilin Siimpoeg, 01.07.2024
Maasikad! Oh kui imeline on see juulikuu tunne, kui ahvatlevaid kodumaiseid maasikaid saab turult juba täitsa mõistliku hinnaga ja neist lõpuks isu mõnusalt täis süüa!
Kui maasikate kausist söömine juba igavaks on läinud, siis valmistage nendega põnevaid soolaseid ja magusaid roogi. Võib küll tunduda pisut kummaline, aga maasikad sobivad ühtmoodi hästi nii pitsa peale, takode vahele kui ka suitsulõhega salatisse. Magustoitudest rääkimata.
Takod kana ja maasikasalsaga
Need takod on tõeliselt maitsev suvine roog. Magusa alatooniga maasikasalsa sobib siin imehästi kokku soolase kana ja krõbeda takoümbrisega.
5-6 portsjonit
Maasikasalsa:
300 g maasikaid
2 sl barbeque’ kastet
1 tl mett
2 tl laimimahla
2 tl peenelt riivitud laimikoort
vajadusel 0,5 tl soola
Kana:
350 g kanakintsufileed
150 g Kreeka jogurtit
oliiviõli
soola
musta pipart
Serveerimiseks:
1 avokaado
1 sl laimimahla
5-6 krõbedat takotaskut
peotäis rohelist salatisegu
riivitud Parmesani juustu
Esmalt tükeldage kanafilee, tõstke kaussi ja segage hulka jogurt. Jätke tunniks ajaks külmkappi seisma. Puhastage ja hakkige maasikad väikesteks tükkideks. Pange maasikad kaussi, segage hulka kaste, mesi, laimimahl ja laimikoor. Vajadusel lisage ka sool.
Kuumutage pannil õli ja praadige kanatükid küpseks. Puistake peale soola ja pipart. Viilutage avokaado ja pigistage peale laimimahla, et vältida nende pruunistumist. Täitke takod esmalt rohelise salatiseguga. Seejärel pistke sisse praetud kanatükid, avokaadoviilud, maasikasalsa ja kõige lõpuks riivitud juust.
Mida veel takosse pista?
Kui olete sibulasõber, lisage õhukesi sibulaviile.
Maasikasalat lõhe ja praetud kartuliga
2 portsjonit
Lihtne, suvine ja toitev salat saab mahlakust maasikatest ning tummisust kartulist ja kalast.
3 keskmist värsket kartulit
oliiviõli
soola
pipart
2 suurt peotäit värskeid rukola- või spinatilehti
150 g kuumsuitsulõhet
150 g maasikaid
porru valge osa
Kaste:
3 sl oliiviõli
2 sl sidrunimahla
2 tl sinepit
1 tl tahiinit
0,5 tl musta pipart
0,5 tl soola
Puhastage kartulid, koorida pole vaja. Lõigake õhukesteks sektoriteks. Tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja niristage üle oliiviõliga. Puistake peale ka natuke soola ja pipart. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures 15 minutit või kuni kartulid on kuldpruunid. Laske jahtuda. Lõigake porru õhukesteks ratasteks. Kuumutage pannil õli ja praadige porrut 3-4 minutit. Tõstke kõrvale ja jätke jahtuma. Laotage serveerimistaldrikule laiali esmalt rukolalehed. Seejärel kartulid, lõhe, tükeldatud maasikad ja porru. Segage kõik kastme koostisosad koos 1 sl veega ja valage salatile. Serveerige kohe.
Ka nii viib keele alla!
Proovige sama rooga valge kalaga.
Suvine pitsa maasikate ja juustuga
2 portsjonit
Mida kõike maasikatest teha annab! See lihtne pitsa valmib uskumatult kiiresti ja sobib värske salatiga ideaalselt nii lõuna- kui ka õhtusöögiampsuks. Usun, et veidi tavapäratu kooslus anšoovistest ja maasikatest üllatab teid positiivselt.
Põhi:
75 g nisujahu
100 g täisteranisujahu
0,5 tl soola
2 tl kuivpärmi
1 sl oliiviõli
Kate:
3 sl mahedamaitselist tomatikastet
125 g mozzarella´t
5-6 g maasikat
8–10 anšoovist
1 sl kappareid
soola
musta pipart
Segage omavahel jahud, sool ja pärm. Valage jahusegu peale õli ja 125 ml leiget vett. Segage ja sõtkuge tainast 2-3 minutit. Jätke köögirätiku alla 20–30 minutiks puhkama ja kerkima. Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga ja valage sellele natuke õli. Tõstke tainapall õliste kätega õlisele paberile ja venitage tainas ringikujuliseks. Taina paksus võiks jääda 0,5 cm, äärtest veidi paksem.
Määrige pitsapõhjale laiali tomatikaste, puistake üle mozzarella´ga. Asetage peale maasikaviilud, viimasena anšoovisefileed ja kapparid. Maitsestage ja piserdage peale veidi oliiviõli. Küpsetage pitsat 200kraadises ahjus 15 minutit.
Anšoovised ei maitse?
Asendage need grillitud kanaga!
Mascarpone-rikotakreem maasikatega
3-4 portsjonit
Rustikaalne ja pehme rikota sobib siin magustoidus imehästi kokku kreemja mascarpone´ga. Mahedale kreemile annab suviselt värske lisandi laimist hapukas maasikapüree.
Maasikapüree:
350 g maasikaid
poole laimi mahl
1 sl suhkrut
Kreem:
200 g mascarpone´t
200 g rikotat
100 ml vahukoort
1 tl vanillipastat
3 sl suhkrut
Serveerimiseks:
2 sl palsamiäädikat
röstitud mandlilaaste
mõni värske mündileht
Tõstke kaussi mascarpone ja rikota, segage lusikaga kreemjamaks. Lisage vahukoor, vanill ja suhkur. Vahustage mikseriga aeglasel kiirusel, kuni saate mõnusa kreemi. Jaotage keem väikestesse klaaspokaalidesse. Püreestage kannmikseris maasikad koos laimimahla ja suhkruga. Jaotage maasikapüree klaasidesse rikotasegu peale. Lõpuks piserdage igasse pokaali 1 tl palsamiäädikat. Serveerige mandlilaastude ja mündilehega.
Maasikahooaeg lõppenud?
Kreem toimib sama hästi ka vaarikatega.
Eton Mess ehk maasika-vahukoorebesee segadus
8–10 portsjonit
Selle magustoidu puhul kehtib ütlus, et lihtsuses peitub võlu. See on tõepoolest üks lihtsamaid ja maitsvamaid magustoite, mida maasikatest teha. Tõeliselt suvine ja ahvatlev!
3 munavalget
150 g suhkrut
500 g maasikaid
1 laim
400 ml vahukoort
värskeid mündilehti
Vahustage munavalged pehmete tippude tekkimiseni. Lisage järk-järgult suhkur ja vahustage veel, kuni saate tugeva vahu. Tõstke munavalgevaht pritskotti ja pritsige küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed beseetupsud. Küpsetage 110kraadises ahjus pöördõhurežiimil tund aega.
Püreestage kolmandik maasikatest. Lisage maasikapüreele 1 sl laimimahla. Vahustage koor kohevaks. Jaotage osa beseeküpsiseid serveerimisalusele ja tõstke peale kohev vahukoor. Pudistage peale veel beseeküpsiseid. Valage peale maasikapüree ja lõigake kaunistuseks ka maasikatükke. Riivige peale veidi laimikoort ja lisage mündilehti. Serveerige kohe.
Kui beseed teha ei viitsi
Ostke besee poest, nii saate magustoidu eriti kiiresti valmis.