TALVEKS TALLELE
Punase sõstra siirup
Tiina Lebane, 14.07.2024
Sõstrasiirup on igal aastaajal tänuväärne jook ja praegu tasub seda keeta vähemalt kolmekordses koguses, sest küll on hea sellest suvel morssi või koos vahuveiniga pidulikku jooki teha, talvel aga kasutada näiteks mannavahu valmistamiseks. Pane sõstraid ka jääkuubikunõusse ja kasuta pokaalijoogi jahutamiseks.
- 500 g punaseid sõstraid
- 2 cm tükk ingverit
- 0,5 l vett
- 500 g suhkrut
- 0,5 väikese sidruni mahl
Nopi marjad varte küljest lahti. Koori ingver ja haki peeneks.
Vala potti vesi, lisa suhkur ja ingver. Lase keema tõusta ja keeda keskmisel tulel umbes 10 minutit. Tõsta pott tulelt. Vala nüüd marjad potti ja suru kahvli või pudrunuiaga kergelt katki, et mahla rohkem eralduks. Lisa värske sidrunimahl. Jäta segu potti kaane alla järgmise päevani tõmbama.
Järgmisel päeval vala siirup läbi peenikese sõela teise potti. Lase keema tõusta ja keeda 2-3 minutit. Vala kuumalt pudelitesse ja keera kork peale. Kui soovid eriti selget siirupit, siis vala kuum siirup pudelitesse samuti läbi sõela.
Serveerimisel lahjenda veega või vahuveiniga. Jahutamiseks tõsta klaasi sõstardega jääkuubikuid.
u 1 liiter