NII MAITSEV
Salat värskete köögiviljasaagi, suitsulõhe ja paksu koorekastmega
Tiina Lebane, 02.07.2024
Ja hakkab järjest tulema – värske kartul, noored porgandid, magusad herned! Anna neile pisut kuuma, aga tõesti vaid nii palju, et vili hamba all toorelt ei krudiseks, vaid parajalt krõmpsuks. Lisa mahlast kuumsuitsulõhet ja kindlasti mõnusalt paksu ja kreemist koorekastet ning saad täiusliku suvesalati igaks puhuks.
- 2 muna
- 1 sl valget veiniäädikat
- 2 sl teralist sinepit
- 2 dl rapsiõli
- soola
- 1,5 dl hapukoort
- murulauku
Tee esmalt kaste ja hoia kuni serveerimiseni külmkapis maitsestumas. Tõsta munad keevasse vette ja keeda 3 minutit. Vala peale külma vett, koori munad ja kukuta kaussi. Lisa äädikas ja sinep ning töötle koos munaga saumikseriga ühtlaseks. Töötlemist jätkates lisa osade kaupa ja peene nirena õli, sega, kuni kaste muutub paksemaks. Lisa maitse järgi soola, samuti hapukoor ja korralik punt hakitud murulauku. Tõsta kaanega anumas külmkappi.
- 400 g noori porgandeid
- 200 g rediseid
- 200 g punast sibulat
- 500 g värskeid kartuleid
- 150 g suhkruherneid
- 2 sl oliiviõli
- 2 sl sidrunimahla
- 350 g kuumsuitsulõhet
- soolahelbeid
- purustatud musta pipart
- tilli
Lõika porgandid umbes sentimeetri paksusteks (viltusteks) viiludeks. Poolita redised ja lõika kooritud sibulad sektoriteks. Pese ja harja kartulid, suuremad lõika pooleks või neljaks. Pane potis vesi keema, lisa soola. Keeda kõigepealt porgandeid umbes 5 minutit, siis lisa kartulid ja keeda veel 5 minutit. Nüüd lisa sibulasektorid, redised ja suhkruherned ning keeda umbes 2 minutit. Vala köögiviljad sõelale ja loputa kohe külma veega, et küpsemine peatuks ja köögiviljad jääksid hamba all parajalt vetruvaks.
Tõsta nõrutatud köögiviljad vaagnale. Nirista peale oliiviõli ja sidrunimahla ning puista pisut soolahelbeid ja veskist musta pipart. Tõsta köögiviljadele lõhetükke, kastet ja rohkelt hakitud tilli. Paku kohe.