LIHTNE JA MAITSEV
Suvikõrvitsa-tomativorm juustukastmega
Tiina Lebane, 08.07.2024
See on lihtne köögiviljaroog, mida suvel hea pakkuda igasuguse grillkraami lisandiks, aga mis taimsema toidu austajale sobib ka omaette roaks. Taskukohasema variandi jaoks võid kasutada ka tavalist riivjuustu, ehkki parmesani intensiivne soolakus ja mozzarella mahedus annavad kindlasti hea maitsenüansi.
- 30 g võid
- 2 sl nisujahu
- 2 dl kohvikoort
- 2 dl vett
- 0,5 puljongikuubikut
- 50 g riivitud parmesani
- 1 tl roseepipart
- soola
- musta pipart
- 500 g tomatit
- 1 suvikõrvits, umbes 350 g
- 125 g mozzarella’t
Sulata või poti põhjas, lisa jahu ja prae segades kuldseks. Lisa osade kaupa piim ja vesi, kogu aeg segades, pudista hulka puljongikuubik. Keeda vaiksel tulel segades 5-6 minutit. Tõsta pott pliidilt, lisa potti parmesan ja näppude vahel purustatud roseepipar ning maitsesta soola ja pipraga. Maitsesta kaunis julgelt, sest magedad köögiviljad tõmbavad maitseid enda sisse.
Lõika suvikõrvits umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks, tomatid lõika ristipidi samasugusteks viiludeks. Määri sobiv ahjuvorm seest õliga. Tõsta vormi 2-3 sl kastet ja aja laiali. Tõsta peale pooled tomativiilud. Jaga pool kastmest tomativiiludele ja aja lusikaga kergelt laiali. Nüüd tõsta vormi suvikõrvitsaviilud ja nende peale ülejäänud kaste. Lõika mozzarella viiludeks ja aseta vormi kastmekihile. Kõige viimaseks kata vorm tomativiiludega ning raputa peale veidi musta pipart.
Küpseta 200 kraadi juures ahju keskmisel siinil umbes 25 minutit. Lase umbes 10 minutit tõmmata ja paku soojalt. Kõrvale sobib hästi näiteks kohev lavašš.