NÄDALA KOOK

Küpsisekook ananassi-kondenspiimavahuga

Tiina Lebane, 12.07.2024

Südasuvel on hea, kui koogi saab valmistada ilma ahjuta ja miks mitte ka päev-kaks varem. Selles kausikoogis, millest jätkub päris mitmele sööjale, on koos õhulised biskviitküpsised (Ladyfingers/Savoiard) ja karamelline kondenspiimavaht, värskust lisavad ananass vahu koostises ja hapukad suvemarjad selle peal. Biskviitküpsised on siin parimad, sest imavad küll vahtu endasse, kuid ei muutu lödiks. Kui tundub, et ananassikompoti vedelik on immutamiseks liiga magus, võid kasutada ka näiteks suhkruta kohvi või lihtsalt piima.

Valmistamise aeg
30 minutit + vähemalt 10 tundi külmkapis
Kogus
16 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 purki (a 230 ml) purustatud ananassi
  2. 6 dl vahukoort
  3. 1 purk (370 g) karamellist kondenspiima
  4. 2 tl vanillisuhkrut
  5. 400 g Ladyfingersi küpsiseid
  6. 1 purk (u 580 ml) ananassiviile
  7. suvemarju
  8. piparmündilehti
Valmistamine
  1. Tõsta purustatud ananass purkidest sõelale ja jäta nõrguma. Vedelik hoia immutamiseks alles.

  2. Vahusta koor vanillisuhkruga pehmeks vahuks, lisa lusikaga tõstes ka kondenspiim ja vahusta kõik ühtlaseks vahuseguks. Tõsta nõrgunud ananassimass sõelalt vahu hulka ja sega läbi.

  3. Kasta küpsised ükshaaval ja ainult hetkeks ananassimahla sisse ning lao vormi põhja kõrvuti ühe kihina. Vormi suurus võiks olla umbes 24 x 24 cm. Tõsta esimesele küpsisekihile umbes kolmandik vahust. Tee ülejäänud küpsistest ja vahust veel kaks samasugust kihti, kuid ära viimast vahuosa peale määri, vaid pane kaanega karbis külmkappi. Miks? Kui küpsised on pealmiseks kihiks, on lihtsam vormi toidukilega katta. Tõsta kook järgmise päevani külmkappi tahenema.

  4. Enne serveerimist määri peale viimane osa vahust ning tõsta kaunistuseks peale nõrutatud ananassiviile, suvemarju ja piparmündilehti.