MAAILMA KÖÖK. KREEKA

Rahakotisõbralik Kreeka salat

Ragne Värk, 11.07.2024

Kui oled siiani Kreeka salatis pettuma pidanud, julgustame seda hoopis ise tegema. Äsja valminud salat pakatab värskusest ning on meeldivalt krõmps.

Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 0,5 suuremat Rooma salati pead (võid ka lisamata jätta)
  2. 0,5 sibulat
  3. 100 g kirsstomateid
  4. 100 g kurki
  5. 100 g paprikat
  6. 100 g Kalamáta oliive
  7. 150 g fetat
  1. Lõika või rebi salat väiksemateks tükkideks ja aseta suuremasse kaussi. Viiluta sibul hästi peeneks. Tükelda kurk ja paprika, kirsstomatid tee sektoriteks. Kui meeldib, poolita oliivid. Tõsta kõik koostisosad salati juurde ja sega kergelt. Laota ilusasti vaagnale. Lõika feta soovi korral kuubikuteks ja säti kõige peale.

Kaste:
  1. 8 sl oliiviõli
  2. 4 sl valge veini äädikat
  3. 1 sl sidrunist pressitud mahla
  4. 1 sl mett
  5. 1 sl kuivatatud punet
  6. 1 sl magusat sinepit
  7. 0,25 tl musta pipart
  8. näpuotsatäis soola
  1. Pane kastmeained purki, sulge kaanega ja raputa ühtlaseks. Maitsesta lõplikult. Nirista salatile meelepärases koguses. Serveeri.

Mis see on?

Lugu räägib, et selle salati mõtlesid välja Ateena restorani- ja kohvikupidajad soovist turismihooaja tippajal klientidelt rohkem raha võtta. Kuna tavalise tomati-kurgisalati hinda kontrollis valitsus, andis feta lisamine toidukoha omanikele rohkem vabadust küsida tasu oma äranägemise järgi. Teadaolevalt võeti nipp esmalt kasutusele 1960ndatel Pláka linnas.

Autentne Kreeka salat (horiátiki salata) tähendab tõlkes külasalatit, kus kasutatakse küpseid hooajalisi ande. Kohustuslikud koostisosad on alati sibulaviilud, tomatid, oliivid ja tingimata feta. See salat siin on väikese vimkaga, sest tegelikkuses valmib roog rohelise salatita. Nimetatud komme sai alguse Ameerikast, kus seda hakati täiendavalt lisama.

Kreekas antakse salat alati lauale nii, et feta on ühes suures tükis – sel moel tahetakse sööjale tõestada, et toidus troonib vaid parima kvaliteediga juust. Suurelt vaagnalt serveerides on loomulikult mugavam see kuubikuteks lõigata.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Kõige parem on see äsja valminult. Siis on komponendid veel meeldivalt krõmpsud, sest salatikaste pole jõudnud kõike üle ujutada, mis seisma jäädes tihti juhtuda võib. Kui oled seni ostnud Kreeka salatit poodide salatiletist ja pidanud selles pettuma, on kindlasti peapõhjus selles, et see on enne sööma asumist liialt kaua oma järge oodanud. Värskelt valminud salatit võib võrrelda näiteks leivaga. Äsja ahjust tulles on leiva maitse hoopis muud kui järgmisel päeval. Täpselt samamoodi on selle salati puhul.

Nii saab ka!

Tihti pakutakse salatit lihtsalt oliiviõli ja veidikese veiniäädikaga üle kallatult. Maitsete täiustamiseks on aga hea seda serveerida kastmega, mille peamisteks koostisosadeks on just eelmainitud komponendid.

Kuidas toimetada veel lihtsamini ja kiiremini? Tee salatikastet purki valmis suurem kogus. Nii saad seda igal ajal kapist võtta. Lisaks sellele retseptile, sobib kaste täiustama mistahes värskeid salateid. Hoia kastet kindlasti külmkapis ja enne kasutamist raputa korralikult.

Soovitused ja nipid:

  • Kasuta kindlasti kvaliteetset fetat. Sama kehtib oliiviõli puhul.

  • Oliivide puhul eelista pikliku kujuga Kalamáta oliive, need on lihtsasti kättesaadavad mistahes toidukauplustest.

  • Hea ja õige feta on mõnusalt tugeva konsistentsiga ja hästi lõigatav. Ära kasuta odavaid teisendeid.

  • Tomatite tipphooajal kasuta värsket ja maitsetest tulvil kodumaist kraami. Kui neid saada pole, eelista kirsstomateid, mis on enamiku ajast maitserohked ja magusad.

  • Autentse Kreeka köögi fännidele valmista ilma rohelise salatita.