NÄDALA KOOK

Vaarika-mustikakook vahustatud karamellikastmega

Tiina Lebane, 19.07.2024

Pehme ja marjane kook saab katteks peale õrnalt soolaka karamellikastme. Kui sügavkülmas veel eelmise suve marju, kasuta need nüüd koogis ära, aga peale pane kindlasti värskeid ja pane palju! Kastme võid kasvõi paar päeva varem valmis keeta ja vahustada vahetult enne serveerimist.

Valmistamise aeg
45 minutit + 50 minutit ahjus + aeg jahtumiseks
Kogus
10 portsjonit
Karamellikaste
  1. 2 dl vahukoort
  2. 2 dl fariinsuhkrut
  3. 0,5 tl soola
  1. Mõõda kõik karamellikastme ained potti, lase rahulikult keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel ilma kaaneta umbes 15 minutit. Sega aeg-ajalt.

  2. Tõsta kastmepott külma veega täidetud kaussi jahtuma. Tõsta jahtunud kaste kaanega anumas külmkappi.

Kook
  1. 3 dl nisujahu
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. 2 tl vanillisuhkrut
  4. 2 tl küpsetuspulbrit
  5. 0,25 tl soola
  6. 1,5 dl rapsiõli
  7. 1,5 dl Kreeka jogurtit
  8. 2 muna
  9. 100 g mustikaid
  10. 100 g vaarikaid
  1. Vooderda 22 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ja määri kergelt võiga. Sega omavahel jahu, suhkrud, küpsetuspulber ja sool. Sega teises kausis kokku õli, jogurt ja munad. Sõelu kuivained jogurtisegu peale ja sega õrnalt läbi. Lisa marjad (võivad olla ka otse sügavkülmast) võimalikult vähe segades. Vala tainas vormi ja silu pealt tasaseks. Küpseta 180 kraadi juures ahju alumises osas umbes 50 minutit. Proovi küpsust tikuga. Lase koogil vormis täiesti maha jahtuda.

Peale
  1. värskeid vaarikaid ja mustikaid
  1. Enne serveerimist vahusta külmkapist võetud karamellikaste kohevaks vahuks. Tõsta vaht jahtunud koogile ning kaunista värskete vaarikate ja mustikatega.