TERVISLIK JA MAITSEKÜLLANE
Aedoad tomatikastme ja upumunaga
Pille Enden, 29.09.2024
Värskete aedubade ja küpsete tomatite ajal saab üsna lihtsalt valmistada kerge tervisliku eine. Kaste on valmistatud tomatitest, õigemini nende mahlast, ja kapparitest ning on seeläbi kerge kuid mõnusalt maitseküllane. Krõbe sai teeb roa tõhusamaks ja kreemine upumuna lausa luksuslikuks.
- g kollaseid või rohelisi aedube
- 2 muna
- 0,5 tl punase veini äädikat
- 3 viilu hapusaia
- 2 sl õli
- 75 g kirsstomateid
- soola
- musta pipart
- 100 g hästi küpseid tomateid
- 2 tl kappareid
- 1 küüslauguküüs
- 0,5 sl punase veini äädikat
- 1 sl oliiviõli
- punt basiilikut
Haki 100 g küpseid tomateid, püreesta saumikseriga ja kurna läbi peene sõela. Lisa kapparid, hakitud küüslauk, veiniäädikas, 1 sl õli ja basiilikulehed. Töötle saumikseriga ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta potis vesi keemiseni ja lisa sool. Naksa ubadel otsad ära, suuremad poolita ja keeda vees 6-8 minutit kuni on pehmed. Tõsta vahuklubiga kaussi.
Lisa keeduvette väike sorts äädikat. Keera kuumus nii madalaks, et vesi õrnalt mullitab. Löö väikesesse kaussi lahti munad. Tekita kahvliga vette keeris ja lase sinna ettevaatlikult munad. Pošeeri 3-3,5 minutit kuni valge on kalgendunud ja kollane vedel. Tõsta vahuklubiga välja.
Lõika või murra saiaviilud tükkideks ja prae pannil õlis kuldpruuniks ja krõbedaks.
Lõika kirsstomatid pooleks või sektoriteks. Sega koos kastmega ubade hulka. Jaga taldrikutesse, tõsta peale saiakuubikud ja munad. Serveeri kohe.