NÄDALA KOOK
Mustsõstra-vanillikreemipirukas
Pille Enden, 09.08.2024
Suvi on marjapirukate aeg! Mureda põhja ja parajalt magusa vanillkreemi ning hapukate sõstardega pirukas on mõnusalt lahe. Hea on teada sedagi, et mustad sõstrad on vitamiinidest pungil supermarjad. Seepärast on sellise pirukaga maiustamine ka tervise turgutamisega põhjendatud.
- 3,25 dl nisujahu
- 60 g jahvatatud mandleid
- 0,75 dl suhkrut
- 125 g külma võid
- 1 muna
- 2 sl külma vett
- 2 munakollast
- 4 sl suhkrut
- 1 sl maisitärklist
- 1 tl vanilliekstrakti
- 3 dl vahukoort
- 250 g musti sõstraid
Mõõda kaussi jahu ja mandlid. Lisa suhkur ja tükeldatud külm või ning haki noaga või mudi sõrmedega puruks.
Eralda munakollane ja – valge. Sega munakollane koos veega tainasse. Munavalge tõsta pintseldamiseks kõrvale.
Suru tainas ühtlaseks, keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
Siis võta tainas kapist ja rulli nii suureks, et ulatuks katma 24-26 cm pirukavormi põhja ja servi. Torka kahvliga läbi ja pane veel 15 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Kata põhi küpsetuspaberiga ja pane peale raskus. Tõsta ahju ja küpseta 10 minutit.
Siis eemalda raskus ja paber, pane tagasi ahju ja küpseta veel 5 minutit. Võta ahjust.
Alanda temperatuur 175 kraadile. Pintselda põhi kergeks vahuks klopitud munavalgega.
Klopi munakollased, suhkur, maisitärklis ja vanilliekstrakt ühtlaseks. Klopi hulka koor.
Kalla segu vormi ja puista peale mustad sõstrad.
Pane ahju ja küpseta 25-30 minutit kuni täidis on tahe.