VASTUPANDAMATU JA TOITEV

Roheline panzanella

Tiina Lebane, 12.08.2024

Itaaliast pärit kuulus saiasalat panzanella sisaldab originaalis enamaltjaolt tomatit. Siinses salatis on aga kõik koostisained rohelised – aedoad, suhkruherned, oliivid, kurk ja ürdid. Vastupandamatu ja toitev salat, eriti kui palju rohelist siinsamas koduõuel lokkab.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 4 suurt viilu sepikut või juuretisesaia
  2. 0,5 dl + 2 sl oliiviõli
  3. 250 g aedube
  4. 150 g suhkruherneid
  5. 2 lühikest kurki, suuremad
  6. 1 küüslauguküüs
  7. 2 sl valget veiniäädikat
  8. 0,5 tl soola
  9. purustatud musta pipart
  10. 100 g rohelisi oliive
  11. värsket tilli
  12. basiilikulehti
  13. mündilehti
Valmistamine
  1. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Lõika saiaviilud kuubikuteks ja sega 2 sl oliiviõliga. Tõsta ahjuplaadile ja rösti ahju keskel krõbedaks, umbes 10 minutit.

  2. Loputa aedoad ja suhkruherned voolava vee all. Lõika aedoad 2-3 tükiks. Pane potis keema paar dl vett. Kui vesi keeb, vala oad ja herned keeva vee sisse ja kuumuta umbes 2 minutit. Vala sõelale ja loputa kohe rohke külma veega, et küpsemine peatada.

  3. Lõika kurgid pikuti pooleks ja uurista lusikaga seemned välja, lõika kurgipoolikud parajateks tükkideks.

  4. Koori küüslauguküüs ja pressi puruks suuremasse kaussi. Lisa veiniäädikas ja õli, sool ja pipar ning sega ühtlaseks kastmeks. Tõsta kaussi kõik salatiained: nõrutatud aedoad ja suhkruherned, kurgitükid, nõrutatud oliivid ning saiakuubikud. Sega kergelt läbi. Tõsta vaagnale ja puista peale värskeid ürte – basiilikut, tilli ja münti.