VASTUPANDAMATU JA TOITEV
Roheline panzanella
Tiina Lebane, 12.08.2024
Itaaliast pärit kuulus saiasalat panzanella sisaldab originaalis enamaltjaolt tomatit. Siinses salatis on aga kõik koostisained rohelised – aedoad, suhkruherned, oliivid, kurk ja ürdid. Vastupandamatu ja toitev salat, eriti kui palju rohelist siinsamas koduõuel lokkab.
- 4 suurt viilu sepikut või juuretisesaia
- 0,5 dl + 2 sl oliiviõli
- 250 g aedube
- 150 g suhkruherneid
- 2 lühikest kurki, suuremad
- 1 küüslauguküüs
- 2 sl valget veiniäädikat
- 0,5 tl soola
- purustatud musta pipart
- 100 g rohelisi oliive
- värsket tilli
- basiilikulehti
- mündilehti
Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Lõika saiaviilud kuubikuteks ja sega 2 sl oliiviõliga. Tõsta ahjuplaadile ja rösti ahju keskel krõbedaks, umbes 10 minutit.
Loputa aedoad ja suhkruherned voolava vee all. Lõika aedoad 2-3 tükiks. Pane potis keema paar dl vett. Kui vesi keeb, vala oad ja herned keeva vee sisse ja kuumuta umbes 2 minutit. Vala sõelale ja loputa kohe rohke külma veega, et küpsemine peatada.
Lõika kurgid pikuti pooleks ja uurista lusikaga seemned välja, lõika kurgipoolikud parajateks tükkideks.
Koori küüslauguküüs ja pressi puruks suuremasse kaussi. Lisa veiniäädikas ja õli, sool ja pipar ning sega ühtlaseks kastmeks. Tõsta kaussi kõik salatiained: nõrutatud aedoad ja suhkruherned, kurgitükid, nõrutatud oliivid ning saiakuubikud. Sega kergelt läbi. Tõsta vaagnale ja puista peale värskeid ürte – basiilikut, tilli ja münti.