MAAILMA KÖÖK. HIINA

Kiire munatilgasupp

Ragne Värk, 15.08.2024

Kui otsid vaheldust, on kodune ja soojendav hiinapärane supp kindlasti parim leid. Jätkuva suvesooja tuules pakub suurt rõõmu ka teadmine, et see on igati taljesõbralik.

NB! Tegemist on baasretseptiga, täiendamiseks vajalikke soovitusi loe kindlasti tekstist.

  1. 1 l kanapuljongit
  2. 1 tl riivitud ingverit
  3. 2 muna
  4. 1 sl maisitärklist
  5. 2 sl külma vett
  6. sibulapealseid
  7. soola, musta pipart
  1. Kuumuta puljong keemiseni, lisa ingver, maitsesta pipraga. Klopi munad lahti. Sega tärklis korralikult külma veega. Vala tärklisesegu puljongisse ja hoia paksenemiseni tulel. Sega lusikaga, samal ajal nirista peene joana sisse lahtiklopitud munad. Kuumuta minutike, puista sisse hakitud sibulavarsi ja maitsesta lõplikult. Serveeri.

Mis see on?

Supp valmib keevasse puljongisse peene joana niristatud munadest. Nii jäävad õhukesed munakiud või -helbed kaunilt hõljuma. Sageli kutsutakse seda ka lillesupiks, sest munadest tekivad justkui lillekesed. Supil ongi ainult neli lihtsat etappi: puljongi keetmine, munade lisamine, maitsestamine ja söömine.

Sellel roal pole selget päritolulugu. Toiduajaloolased kinnitavad aga, et käepärastest komponentidest valmiv supp on paljudes peredes toidulauale kuulunud juba pikka aega.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Väga lihtsa supi maitsestamiseks kasutatakse tavaliselt musta või valget pipart ning olenevalt piirkonnast lisatakse tofut, hakitud sibulavarsi, ube ja maisi. Parim kohe söömiseks, järgmisel päeval soojendamiseks ei sobi. Kuna roog valmib väga vähese aja ja vaevaga, pole mingi kunst seda isu tekkimisel kohe valmistada. Tähtis on, et käepärast oleks vaid head puljongit.

Nii saab ka!

Mitmekülgsus on selle supi võti, mistõttu maitsed ja täiendatavad lisandid erinevad piirkonniti. Enne munade puljongisse tilgutamist võid seda vastavalt maitsemeeltele timmida. Supp on lihtsasti kohandatav! Lisa vürtsikamate maitseelamuste saamiseks puljongisse sriracha’t või hoopis teriyaki’t, sojakastet, küüslauku, sidrunimahla, seesamiõli vms. Samuti lisa täienduseks nuudleid, kana, kala, seeni, spinatit, kapsast või teisi köögivilju.

Foto: Unsplash

Soovitused ja nipid:

  • Supi õnnestumise saladus peitub heas ja kvaliteetses puljongis.

  • Maisitärklis paksendab ja loob klassikalise tekstuuri, samuti aitab kaasa munatilkade õigele tekkimisele.

  • Tärklise tükki minemise vältimiseks lahusta see kindlasti eelnevalt väheses koguses vedelikus.

  • Munad ei segune soovitult? Lisa kloppimisel munadele 1–2 tl vett. See aitab neil lihtsamini seguneda.

  • Puljong peab kindlasti keema, kui munad sisse niristad – ainult nii tekivad imelised tilgad.

  • Kõige mugavam on mune niristada tilaga anuma abil, olgu selleks koorekann või muu sarnane.

  • Supi isuäratavalt kollase värvuse saavutamiseks lisa pisut kurkumit.

  • Külmutamiseks ei sobi.