Ragne Värk soovitab: kolm koogiretsepti hooajalistest andidest

Ragne Värk, 16.08.2024

Suu võib rahumeeli magusaks teha küll igal ajal! Hooaja parimatest andidest valminud koogid jõuavad taldrikule lihtsasti ja suisa olematu vaevaga..

Banoffee-kook mustikatega

Kui tavaliselt tehakse banoffee-koogikest banaanidega, troonivad siin hoopis metsmustikad. Meeldivalt mahlased marjad tasakaalustavad magusat kondenspiima imeliselt.

Banoffee-kook mustikatega
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
10 portsjonit
Põhi:
  1. 325 g digestiivküpsiseid
  2. 80 g sulatatud võid
Kate:
  1. 380 g keedetud kondenspiima
  2. 250 g värskeid mustikaid
  3. 400 ml rõõska koort (35%)
  1. Purusta küpsised peeneks. Pane kõrvale umbes 1 sl. Ülejäänud puru sega kokku sulavõiga. Suru umbes ¾ küpsisesegust lahtikäiva koogivormi (Ø 22–24 cm) põhja ja pisut äärtele.

  2. Sega kondenspiim lusikaga lahti ja määri põhjale, laota peale mustikad (jäta pisut kaunistuseks). Seejärel raputa peale ülejäänud küpsise-võisegu. Vahusta koor tugevaks vahuks ja kata kook. Kõige peale raputa kõrvale pandud küpsisepuru ja mustikad. Lase enne serveerimist külmkapis maitsestuda umbes kaks tundi.

Kodune õunakook

Selle koogi kõige keerulisem osa on koduaiast pärit õunte tükeldamine. Paku vanillikastme või jäätisega.

Kodune õunakook
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
9 portsjonit
  1. 4 dl suhkrut
  2. 1 tl vanillisuhkrut
  3. 0,5 tl soola
  4. 5 dl mannat
  5. 2 dl jahu
  6. 2 tl küpsetuspulbrit
  7. 150 g sulatatud võid
  8. 2 muna
  9. 2 dl keefiri
  10. 5 dl õunatükke
  11. 100 g martsipanitükke
  1. Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained. Tee ühtlane tainas ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse koogivormi (nt 32 × 32 cm). Küpseta 175kraadises ahjus 40–50 minutit, kuni küpsetis on pealt kuldpruun.

  2. Proovi ka pirnidega!

Hapukoore-halvaakook

Ohtra hapukoorekattega koogikese vahel peidab end ploomi- ja halvaakate. Jahedal hooajal saad kooki sama retsepti järgi valmistada külmutatud marjade või ploomidega, kuid ära neid üles sulata.

Tee valmis eelmisel päeval.

Hapukoore-halvaakook
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund 15 minutit
Kogus
10 portsjonit
Põhi:
  1. 180 g klassikalisi küpsiseid
  2. 50 g sulatatud võid
Kate:
  1. 400 g magusaid ploome
  2. 100 g halvaad
  3. 900 g hapukoort
  4. 200 g suhkrut
  5. 3 muna
  6. 3 sl mannat
  1. Purusta küpsised peeneks, lisa sulavõi ja sega ühtlaseks. Kata küpsetuspaberiga kaetud vormi (22–24 cm) põhi seguga.

  2. Laota vormi tükeldatud ploomid ja murenda peale halvaa. Sega ülejäänud ained ja vala vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50 min. Seejärel lase ahjus avatud uksega seista u pool tundi. Seejärel tõsta vähemalt kuueks tunniks külmkappi.