Ragne Värk soovitab: kolm koogiretsepti hooajalistest andidest
Ragne Värk, 16.08.2024
Suu võib rahumeeli magusaks teha küll igal ajal! Hooaja parimatest andidest valminud koogid jõuavad taldrikule lihtsasti ja suisa olematu vaevaga..
Banoffee-kook mustikatega
Kui tavaliselt tehakse banoffee-koogikest banaanidega, troonivad siin hoopis metsmustikad. Meeldivalt mahlased marjad tasakaalustavad magusat kondenspiima imeliselt.
- 325 g digestiivküpsiseid
- 80 g sulatatud võid
- 380 g keedetud kondenspiima
- 250 g värskeid mustikaid
- 400 ml rõõska koort (35%)
Purusta küpsised peeneks. Pane kõrvale umbes 1 sl. Ülejäänud puru sega kokku sulavõiga. Suru umbes ¾ küpsisesegust lahtikäiva koogivormi (Ø 22–24 cm) põhja ja pisut äärtele.
Sega kondenspiim lusikaga lahti ja määri põhjale, laota peale mustikad (jäta pisut kaunistuseks). Seejärel raputa peale ülejäänud küpsise-võisegu. Vahusta koor tugevaks vahuks ja kata kook. Kõige peale raputa kõrvale pandud küpsisepuru ja mustikad. Lase enne serveerimist külmkapis maitsestuda umbes kaks tundi.
Kodune õunakook
Selle koogi kõige keerulisem osa on koduaiast pärit õunte tükeldamine. Paku vanillikastme või jäätisega.
- 4 dl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl soola
- 5 dl mannat
- 2 dl jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 150 g sulatatud võid
- 2 muna
- 2 dl keefiri
- 5 dl õunatükke
- 100 g martsipanitükke
Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained. Tee ühtlane tainas ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse koogivormi (nt 32 × 32 cm). Küpseta 175kraadises ahjus 40–50 minutit, kuni küpsetis on pealt kuldpruun.
Proovi ka pirnidega!
Hapukoore-halvaakook
Ohtra hapukoorekattega koogikese vahel peidab end ploomi- ja halvaakate. Jahedal hooajal saad kooki sama retsepti järgi valmistada külmutatud marjade või ploomidega, kuid ära neid üles sulata.
Tee valmis eelmisel päeval.
- 180 g klassikalisi küpsiseid
- 50 g sulatatud võid
- 400 g magusaid ploome
- 100 g halvaad
- 900 g hapukoort
- 200 g suhkrut
- 3 muna
- 3 sl mannat
Purusta küpsised peeneks, lisa sulavõi ja sega ühtlaseks. Kata küpsetuspaberiga kaetud vormi (22–24 cm) põhi seguga.
Laota vormi tükeldatud ploomid ja murenda peale halvaa. Sega ülejäänud ained ja vala vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50 min. Seejärel lase ahjus avatud uksega seista u pool tundi. Seejärel tõsta vähemalt kuueks tunniks külmkappi.