NÄDALA KOOK

Vana aja õunakook

Tiina Lebane, 17.08.2024

Esimesed õunad hakkavad küpseks saama ja muidugi isutab kohe ka õunakoogi järele. Kõige lihtsam on ikka see vana retsept, kus kõik ained järge pidi kausis kokku segatakse ja korraga küpsetatakse. Puruse taina hulka läheb päris palju õunu ja nõnda on tulemuseks seest mahlane ja pealt suhkruselt krõbe õunakook. Kaneeli ja kardemoniga toimi nii, nagu sulle meeldib – lisa ühte või teist või lausa mõlemat või jäta üldse ära. Kui soovid, serveeri kooki koos jäätise, pehmeks vahuks vahustatud vahukoorega või vanillikastmega.

Valmistamise aeg
45 minutit + 70 minutit ahjus küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 900 g õunu
  2. 6 dl nisujahu
  3. 150 g külma võid
  4. 2 dl + 2 sl suhkrut
  5. 2 tl küpsetuspulbrit
  6. 2 tl kaneeli või kardemoni
  7. 0,5 tl sool
  8. 2 muna
  9. 0,5 dl piima
Valmistamine
  1. Lõika pestud õunad pooleks, eemalda seemnekoda ja lõika õunad suuremateks tükkideks. Kui kasutad õhukese koorega koduaia õunu, pole koorida vaja, muul juhul siiski koori.

  2. Mõõda suurde kaussi jahu ja tükeldatud külm või. Haki noaga läbi ja mudi sõrmedega puruseks seguks. Lisa 2 dl suhkrut, küpsetuspulber, kaneel või kardemon ja sool ning sega läbi. Vala õunatükid tainakaussi ja sega läbi. Klopi munad piimaga lahti, vala samuti tainakaussi ja sega viimast korda kõik läbi. Tainas jääb kohati purune, nii peabki, sest ahjus küpseb kõik ühtlaseks.

  3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Vooderda 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga ja tõsta tainas vormi. Suru ühtlaselt vastu vormi põhja ja külgi. Puista peale 2 sl suhkrut.

  4. Küpseta umbes 1 tund ja 10 minutit. Kui puutikk tuleb välja puhtana, on kook läbi küpsenud. Lase umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis libista vaagnale ja lõika tükkideks. Soovi korral tõsta peale pehmet vahukoort, vanillikastet või jäätist.