PÕNEV ROOG
Risoto toorvorstikestega
Tiina Lebane, 14.08.2024
Klassikaline risoto sobib igal aastaajal ja igas olukorras, miks mitte ka grillvorstihooajal. Just nüüd, kui vorstikeste valik rikkalik, on hea aeg vorstisisu välja pigistada, krõbedaks praadida ning kreemisele risotole lisandiks peale puistata. Ära ka head parmesani ja värsket maitserohelist unusta.
- 1 karp (u 400 g) peenikesi toorvorste (või grillvorste)
- õli praadimiseks
- 1,3 l vett
- 2 puljongikuubikut
- 3 sibulat
- 40 g võid
- 3,5 dl risotoriisi
- 2 sl kuiva valget veini
- 100 g riivitud parmesani
- peterselli
Kui kasutad toorvorste, lükka vorstide sisu portsjonitena soole seest välja ja prae pannil läbi. Grillvorstid lõika õhukesteks viiludeks ja prae pannil.
Aja vesi keema ja lahusta sellest puljongikuubikud. Hoia vedelikku soojas.
Koori sibulad ja haki peeneks. Prae poti põhjas natukese õli ja 20 g või sees paar minutit, lisa potti riis ja kuumuta segades, kuni riisiterad veidi paisuvad ja muutuvad läikivaks. Vala peale vein ja lase riisiteradesse keeda.
Nüüd hakka lisama kuuma puljongit osade kaupa – ära lisa järgmist osa enne, kui eelmine pole teradesse imendunud. Ja ära unusta segada! Sedasi vedelikku lisades ja lastes sel järk-järgult imenduda saad selle õige, pehme ja veidi veniva konsistentsiga risoto.
Tõsta pott tulelt ning sega hulka ülejäänud 20 g võid ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides jaga praetud vorstitükid koos hakitud peterselliga portsjonitele.