Kolm hõrku pirukaretsepti Ragne Värgilt
Ragne Värk, 23.08.2024
Pange end valmis, sest siit tulevad hooaja popimad pirukaretseptid. Peaosas säravad kukeseened, lõhe ja kapsas. Toitvad küpsetised asendavad lihtsalt ja maitserikkalt üht söögikorda.
Kukeseenepirukad
Sügishooaja vaieldamatu hitt! Lihtsuses peitub võlu ja selle tõestuseks on mõnusad kukeseenepirukad.
- 300 g pärmi-lehttainast
- 300 g kukeseeni
- 0,5 sibulat
- 1 sl tilli
- 3 sl sulatatud juustu
- 3 sl riivitud juustu
- soola, pipart
Lõika tainas kolmeks. Kui kasutad valmislõigatud plaate, jääb see protsess vahele.
Puhasta kukeseened, suuremad tükelda. Prae õlis klaasjaks hakitud sibul, poole pealt lisa seened, maitsesta soola-pipraga. Sega juurde till ja küpseta paar minutit seente valmimiseni. Määri tainaplaatidele sulatatud juustu, ääred jäta pisut katmata. Tõsta katmata jäetud ääred pirukale, et moodustuks veidi kõrgem serv. Jaota pirukatele seenesegu ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 20 minutit.
Koorene lõhepirukas
Õhukesel muretainast põhjal on ohtralt lõhetäidist. Tõeline klassik viib keele alla ahjusoojalt, kuid ka jahtunult.
- 175 g nisujahu
- 0,5 tl soola
- 100 g külma võid
- 1 sl külma vett
- 300 g lõhefileed
- 1 dl kohvikoort
- 2 muna
- 2 sl hakitud tilli
- peotäit riivjuustu
- soola, musta pipart
Sega jahu ja sool. Lisa või ja sõtku kätega jahusegusse. Lisa vesi ja tee ühtlased tainapallid. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 21 cm) põhja ja pisut äärtele. Tõsta külma teiste ettevalmistuste ajaks.
Tükelda lõhefilee ja maitsesta soola-pipraga. Sega kohvikoor ja munad omavahel, maitsesta soola-pipraga. Laota tainapõhjale lõhetükid, peale raputa tilli. Vala juurde kooresegu ja laota kõige peale riivitud juust. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.
Kapsa-peekonipirukas
Kodune ja toitev pirukas lennutab su otse lapsepõlve. Et küpsetis maitseb jahtunult sama hästi, haara see kaasa ka matkale või piknikule.
- 200 g jahu
- 100 g toasooja võid
- 2 sl hapukoort
- soola
- 1 väiksemat sibulat
- 300 g värsket kapsast
- 100 g suitsupeekonit
- 2 dl vett
- soola, suhkrut
- 3 muna
- 200 g hapukoort
- soola
Sega kokku jahu ja sool. Lisa või ja hapukoor, sõtku tainaks. Suru kandilise vormi (18 × 25 cm) põhja ja pisut äärtele.
Täidiseks lõika sibul ja kapsas õhukesteks viiludeks, tükelda peekon. Küpseta peekonit pannil, minuti pärast lisa sibul. Tee pannilabidaga mõned tiirud ja siis on kapsa kord. Kuumuta veel minutike, vala juurde vesi. Maitsesta soola ja suhkruga ning lase madalal kuumusel haududa, kuni kapsas hakkab pehmenema, aga on siiski veel krõmps. Aseta vormi (kui kogu vesi pole aurustunud, ära järelejäänud vett lisa).
Katteks klopi munad ja hapukoor omavahel, maitsesta vähese soolaga ja vala vormi. Küpseta 170 kraadi juures u 30–40 minutit.