MAAILMA KÖÖK. HOLLAND

Purukattega õunakook

Ragne Värk, 22.08.2024

Mahlased õunakoogid on parimad ning sellest küpsetisest leiad muretainast põhja ja puruse katte vahelt kuhjaga täidist. Ära pelga küpsetamist ette võtta – valmistamine pole üldse keeruline.

Valmistamise aeg
1 tund ja 10 minutit
Kogus
3 portsjonit
Põhi:
  1. 150 g nisujahu
  2. 1 sl suhkrut
  3. 0,25 tl soola
  4. 75 g külma võid
  5. 3 sl vett
Puru:
  1. 100 g fariinsuhkrut
  2. 100 g nisujahu
  3. 0,25  tl muskaatpähklit
  4. näpuotsatäit soola
  5. 75 g külma võid
Täidis:
  1. 425 g puhastatud õunaviile
  2. 25 g võid
  3. 1 sl sidrunist pressitud mahla
  4. 75 g suhkrut
  5. 25 g nisujahu
  6. 1 tl kaneeli
  1. Parim eestimaiste õuntega!

  2. Põhjaks sega kuivained. Näpi hulka või, lisa vesi. Sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 22 cm) põhjale ja tõsta külmkappi ootele teiste toimingute tegemise ajaks.

  3. Koogipuruks sega kuivained, lisa või ja näpi purutaoliseks massiks.

  4. Koori ja viiluta õunad. Sega sulavõi koos sidrunimahlaga õuntesse. Pane kokku ülejäänud kuivained ja sega õuntega kokku. Laota täidis tainale. Raputa peale koogipuru ja küpseta 200 kraadi juures 35–45 minutit.

Mis see on?

Esimene autentne Hollandi õunakook (Appeltaart) pärineb 1514. aastal ilmunud kokaraamatust. Maius valmis ahjupannil tavalise pirukapõhja, pehmete õunte ja rohkete vürtsidega.

Koogi juurde kuulus ka üks veider meetod – poole küpsemise ajal eemaldati pirukalt pealmine osa. Seejärel suruti äravõetud täidis läbi sõela ja lisati sellele koort. Täidis asetati tagasi vormi ja kook küpsetati valmis. Tänapäevase Hollandi õunakoogi retsept erineb oma meetodilt suuresti aegadetagusest.

Hollandi õunakook on sedavõrd kuulus, et esineb peaosalisena ka ühel 1626. aasta maalil.

Selle koogi puhul ei tohi õunu tükeldada. Küpsetise üks õnnestumise võti peitubki viilutatud õuntes, sest kook küpseb ühtlaselt ning jääb mõnusalt mahlane. Lõika mõnusalt õhukesed ja enam-vähem sarnase paksusega viilud – siis küpseb täidis ühtlaselt läbi.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Traditsiooniliselt pakutakse koogilõiku vahukoorekuhjaga ja serveeritakse toatemperatuuril. Loomulikult maitseb soe õunakook taevalikult külma jäätisega. Proovi kindlasti (soola)karamellijäätisega, kuid hästi sobib ka tavaline vanillijäätis.

Nii saab ka!

Mis vahe on Ameerika ja Hollandi õunakoogil? Ameerika traditsioonilised õunapirukad on peamiselt koorikupõhised, kus koorik ümbritseb õunatäidist ülalt ja altpoolt. Hollandi õunakook kaetakse tavaliselt magusa purukattega.

Tegelikult tehakse seda kooki ka äärega, kuid sel juhul suurenda põhja jaoks koguseid poole võrra. Nii jagub tainast ka servaks.

Seistes muutub kook üha mahlasemaks, seega maitseb järgmisel päeval veelgi paremini. Nii võid selle aegsasti päev varem valmis teha. Säilib toatemperatuuril ilusti kolm-neli päeva.

Soovitused ja nipid:

  • Suhkru lisamine täidisesse oleneb õunte hapukusest. Magusate viljade korral pane suhkrut pigem vähem. Hapukamate puhul kasuta umbes 100 g suhkrut, väga hapukatega isegi rohkem.

  • Talvisel ajal on parimad ‘Granny Smith’ õunad.

  • Rikasta täidist sortsukese brändi või rummiga, samuti rosinatega.

  • Sidrunimahl aitab elavdada maitseid.

  • Purukatte valmistamiseks kasutatud fariinsuhkur annab tumedama tooni ja mõnusalt karamellise maitse.

  • Ahjust tulles on täidis väga kuum. Enne lauale andmist lase koogil vähemalt pool tunnikest jahtuda.