NÄDALA KOOK
Mahlane mustikakook
Tiina Lebane, 23.08.2024
See on mahlane ja kaua pehme püsiv klassikalise maitsega mustikakook, mida võid teha nii äsja metsast korjatud kui ka sügavkülmast võetud marjadega. Küpseta pigem kinnises pirukavormis, mitte lahtikäivas koogivormis, kust marjamahla võib servast välja immitsema hakata. Mustikate asemel või neile lisaks võid koogi peale panna ka vaarikaid ja sõstraid.
- 20 g võid
- 4 muna
- 2 dl suhkrut
- 3,5 dl nisujahu
- 1 sl vanillisuhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 dl vahukoort
- 250 g mustikaid
- 1 sl maisitärklist
Pane ahi 200 kraadi peale sooja.
Sulata või ja tõsta jahtuma. Vahusta munad ja suhkur elastseks heledaks vahuks. Vahusta vähemalt 4 minutit, sest kui muna on korralikult vahule löödud, ei vaju kook pärast ahjust võtmist kokku. Sega omavahel jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber. Sega munavahu hulka osade kaupa jahusegu, sulatatud või ja vahukoor (vahustamata).
Vooderda umbes 25 x 35 cm pirukavorm küpsetuspaberiga ja laota tainas vormi. Sega mustikad maisitärklisega ja puista koogile. Küpseta ahju keskel 25-30 minutit. Lase vormis umbes 10 minutit jahtuda, enne kui koogi tükkideks lõikad.