MAAILMA KÖÖK. Prantsusmaa

Õunagalett teises kuues

Ragne Värk, 29.08.2024

Õunagalett väärib kindlasti proovimist nüüd, mil puud väärt andide all lookas. Kuna valmistamine ülemäära vaeva ei nõua, küpseta või üle päeva.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
6 portsjonit
Põhi:
  1. 500 g pärmi-lehttainast
Täidis:
  1. 700 g õunu (puhastamata kogus)
  2. 1 dl pruuni suhkrut
  3. 3 sl nisujahu
  4. 1 tl kaneeli
  5. 0,5 tl kardemoni
  6. 4 sl rõõska koort (35%)
  7. 75 g karamelliseeritud kondenspiima
  8. soola
  9. määrimiseks ühte munakollast
  1. Sulata tainas. Võimalusel kasuta pärmi-lehttainast, mis pole eraldi plaatidena, vaid ühe suure pika ribana. Poolita tainas ja tõsta võiga määritud pirukavormi (Ø 26 cm). Vooderda vorm tainaga. Jäta otsad üle ääre, et saaksid need hiljem pirukale tõsta.

  2. Koori ja viiluta õunad. Pane kokku suhkur, jahu, kaneel ja kardemon ning sega õunaviiludega. Laota tainale. Kuumuta koor, lisa kondenspiim ja sega ühtlasemaks. Nirista õuntele. Tõsta üle ääre ulatuvad tainaotsad kergelt täidisele.

  3. Klopi munakollane lahti ja määri tainas sellega kokku. Küpseta 200 kraadi juures 25–30 minutit.

  4. Maitseb hästi ka järgmisel päeval!

Foto: Unplash

Mis see on?

Klassikalisel Prantsusmaalt pärit küpsetisel on palju versioone: magusaid ja soolaseid. Neid valmistatakse puuviljade marjade, kuid ka juustu, singi, seente või muu taolisega. Võimalusi sedasorti piruka valmistamiseks on piiramatult, lase vaid fantaasia valla.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Täidis jääb meeldivalt tummine, kergelt karamelline ja mahlane. Sestap sobib pallike külma vanillijäätist selle magustoiduga suurepäraselt kokku. Ahjusoojalt hakkab jäätis küll mõnusalt pirukal sulama, kuid sama võrratu tulemuse saad jahtunud galetiga.

Nii saab ka!

Selle retsepti puhul pole tegemist klassikalise küpsetise põhjaga. Pisut lihtsamat teed minnes on tainas asendatud tavalise pärmi-lehttainaga. Kui aga soovid siiski valmistada ehedat põhja, tee tainas nii: sega omavahel kokku 4 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 2 sl suhkrut ja näpuotsatäis soola. Lisa 50 g külma võid ja 200 g hapukoort. Sega kõik ühtlaseks palliks ja lase külmkapis seista 30 minutit. Seejärel toimi, nagu siinses retseptis ette antud. Pane tainas koogivormi põhjale, lisa täidis ja vormi ääred peale. Seejärel määri pealt munaga ja küpseta.

Soovitused ja nipid:

  • Kasuta võimalusel keskmise hapukusega õunu. Liialt hapud ja kõvad õunad jäägu teise küpsetise jaoks.

  • Karamelline kondenspiim ja rõõsk koor annavad mahlasust ja mõnusat tummisust. Ära neid kindlasti lisamata jäta.

  • Kui sul madalamate servadega vorm puudub, küpseta galetti tavalisel ahjuplaadil.

  • Õunu on väga hea kasutada, sest need ei immuta küpsemisel ebameeldivalt kogu pirukapõhja läbi. Soovi korral asenda õunad pirnidega.

  • Lase enne söömist pirukal pisut jahtuda ja ole ettevaatlik – täidis on väga kuum.