KÕHT TÄIS JA TEELE: hommikusöögid, mis pakuvad koolilapsele tuge terveks päevaks

Ragne Värk, 31.08.2024

September on ukse ees ja pinalid-ranitsad rõõmsalt ootel. Pika ja tegusa päeva üle elamiseks vajab igas vanuses koolijüts hommikusse kosutavat algust.

Riisipuder ahjuõuntega

Nii taevaliku hommikusöögi peale löövad ka kõige unisemad silmad särama. Kõht saab korralikult täis ja rõõmus meeleolu saadab terve päeva.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30–40 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 dl pudruriisi
  2. 3 dl vett
  3. 1 tl soola
  4. 4 dl piima
  5. 2 sl suhkrut
  6. 1 sl võid
Ahjuõunad:
  1. 350 g õunu (puhastamata kogus)
  2. 50 g fariinsuhkrut
  3. 1 tl kaneeli
  4. 1 sl võid
  5. 4 sl vett
  1. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika sektorid (ära liiga väikeseid tükke tee). Sega õunad kokku suhkru ja kaneeliga ning tõsta ahjuvormi. Pane peale võid ja vala vormi 4 sl vett. Küpseta 200 kraadi juures 30–40 minutit või kuni õunad on pehmed. Võid neid küpsetamise ajal ka segada.

  2. Pane potti riis, vesi ja sool. Lase keema tõusta, kalla juurde piim ja kuumuta uuesti keemiseni. Sega läbi ja alanda kuumust, et puder vaikselt podiseks. Hoia madalal tulel umbes 20–25 minutit ehk kuni vedelik on imendunud ja riis ühtlaselt pehme. Lisa suhkur ja sega juurde või. Maitsesta ja paku ahjuõuntega.

  3. Tee ahjuõunad valmis eelmisel päeval! Ühtlasi võid riisi eelmisel õhtul retseptis antud veekogusega likku panna.

Sarvesaiadega munaroog

Lihtne idee, kuidas tavaline omlett muuta pisut põnevamaks ja tõtt-öelda palju maitsvamaks.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 sarvesaiakest
  2. 3 sl võid
  3. 4 muna
  4. 0,5 dl vahukoort
  5. 4 singiviilu
  6. 75 g riivitud juustu
  7. soola, pipart
  8. peale rukolalehti
  1. Lõika saiakesed horisontaalselt pooleks ja määri lõikepooltele umbes 2 sl jagu võid. Klopi munad ja koor segi ning maitsesta soola-pipraga. Sulata pannil 1 sl võid ja lisa pannile sarvesaiakesed (võine pool ülal). Laota peale singiviilud ja puista üle riivjuustuga. Lisa munasegu ja lase sel hüübida. Vahepeal tõsta pannilabidaga hüübinud munasegu keskele, et kõik ilusti läbi küpseks. Pane pannile kaas peale, tõsta roog tulelt ja lase järelküpseda mõned minutid. Lisa salatilehti ja serveeri.

  2. Tee munasegu eelmisel päeval valmis. Hoia külmkapis.

Kohevad kohupiimapannkoogid

Kohupiimast pakatavaid pannkooke jumaldab iga koolijüts. Koos lisanditega muutub lihtne roog nii nauditavaks.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15–20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 50 g suhkrut
  2. 75 g nisujahu
  3. 1 tl küpsetuspulbrit
  4. näpuotsatäit soola
  5. 1 muna
  6. 100 g hapukoort
  7. 200 g kohupiima
Serveerimiseks:
  1. Marju, banaaniviile, moosi, hapukoort, jogurtit vms.
  1. Sega kuivained. Pane kõik komponendid kaussi ja tee ühtlane tainas. Küpseta kuumal pannil pisikesed lusikapannkoogid ja serveeri meelepäraste lisanditega

  2. Tee tainas eelmisel päeval valmis.

Pane tähele!

  • Kuna lõunat pakutakse koolis tihti päeva keskel, peab hommikusöök kõhu täitma pikemaks ajaks.

  • Toit olgu tasakaalukas ja tervislik, kohest näksimissoovi ei tohi tekkida.

  • Õige hommikusöök tekitab heaolutunde ja soovi kooli minna. Samuti peab see soodustama ajutegevust.

  • Koolitunnid võtavad omajagu energiat. Seetõttu ei tohi hommikusöök tekitada kiiret unetunnet ja väsimust.