KÕRVITSAMAIGULINE SEPTEMBER
Loomingulisi viise, kuidas sellest maitsestades võluda 5 erinevat rooga
Merilin Siimpoeg, 22.09.2024
Kõrvits on üks nendest universaalsetest viljadest, millest annab tohutult palju toite genereerida. Tuleb vaid maitsestades olla loominguline!
Oi, kuidas ma mäletan neid lapsepõlvemaigulisi septembreid, kui kõrvitsaid oli maakodus nõnda palju, et terve kapipealne oli järsku nendega täidetud. Neid oli eri suuruse ja värviga, maitse ja tekstuuriga. Osa tegi vanaema hoidisteks, kuid paljud jäid veel pikalt kapi otsa oma aega ootama. Nendest jätkus terveks talveks.
Minu lemmik oli sel ajal lihtne kõrvitsapüreesupp piimaga, peale raputasime kaneeli. Seekord jagan aga ideid veidi teistmoodi kõrvitsaroogade valmistamiseks.
Röstitud kõrvits jogurti-tahiinikastmega
2 portsjonit
Ahjus röstitud kõrvitsa teeb eriliseks jogurti-tahiinikaste. Lihtne, aga efektne kõrvitsaamps!
1 väike pudelkõrvits
oliiviõli
veidi soola
veidi pipart
Kaste:
Kreeka jogurtit
2 tl tahiinit ehk seesamipastat
2 sl sojakastet
2 sl laimi- või sidrunimahla
pipart
Lõigake kõrvits viiludeks ja eemaldage seemned. Asetage kõrvitsaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja piserdage üle oliiviõliga. Puistake peale soola ja pipart. Küpsetage 200kraadises ahjus 15–20 minutit.
Samal ajal valmistage kaste. Selle jaoks segage jogurti sisse tahiini, sojakaste ja laimimahl. Maitsestage pipraga. Kui kõrvits on küpsenud ja veidi jahtunud, eemaldage koor. See tuleb küpsenud kõrvitsalt lihtsamini lahti. Nautige kõrvitsat jogurti-tahiinikastmega.
Järgmine kord uutmoodi!
Ahjukõrvits sobib ka hummuse või mõne määrde sisse pista.
Kõrvitsa-fetamääre
5–6 portsjonit
Kreemjas kõrvitsamääre sobib ideaalselt nädalavahetuse snäkilauale.
250 g kõrvitsat
2 küüslauguküünt
75 g Kreeka pähkleid
1 tl mett
100 g fetat
2 sl oliiviõli
soola
pipart
soovi korral ürte
Serveerimiseks:
röstitud ciabatta't
Tükeldage kõrvits, küpsetage pehmeks ja püreestage seejärel. Poolitage küüslauguküüned. Hakkige pähklid pisut väiksemaks. Röstige kuumal kuival pannil mõne minuti jooksul küüslauk ja hakitud pähklid. Jätke jahtuma.
Tõstke kõrvitsapüree kannmikserisse, lisage pähklid, küüslauk, mesi, feta ja oliiviõli. Töödelge kreemjaks seguks. Maitsestage ja serveerige krõbedate ciabattaviiludega.
Kreeka pähklite asemel
Katsetage ka pekaanipähklitega!
Kõrvitsa-kitsejuustupirukas
8–10 tk
See pirukas on meele järgi pikantsete maitsete austajatele ja just seda siinne kõrvitsa-kitsejuustu kombinatsioon pakubki. Krõbe salvei on kõrvitsaga justkui kokku loodud!
Põhi:
75 g rukkijahu
100 g nisujahu
1 tl soola
110 g võid
1 muna
Täidis:
450 g kooritud ja pehmeks küpsetatud kõrvitsat
1 tl soola
100 g pehmet kitsejuustu
10 musta oliivi
mõni hakitud salveileht või muid ürte
Serveerimiseks:
1 sl võid
10 salveilehte
veidi soolahelbeid
Segage omavahel mõlemad jahud ja sool. Lisage külmad võitükid, muna ja 1–2 sl külma vett. Segage kiirelt kõik ühtlaseks tainaks ja mätsige toidukile sisse. Hoidke 30 minutit külmkapis. Tampige küpsetatud kõrvits pudruks ja maitsestage natukese soolaga. Lisage ka mõned hakitud salveilehed või muid ürte.
Puistake lauale veidi jahu ja rullige tainas lahti umbes 30 cm läbimõõduga kettaks. Jälgige, et taina all piisavalt jahu oleks ja laua külge kinni ei jääks. Määrige kõrvitsamöks tainale nii, et umbes 5 cm jääks äärtest katmata. Lisage ka kitsejuustutükid ja kividest puhastatud oliivid. Tõstke täidisega katmata jäänud tainaosa täidise peale kokku. Määrige ääred lahtilöödud munaga. Küpsetage 180kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni pirukas on kuldne ja krõbe. Kuumutage pannil või ja praadige salveilehti minut aega. Serveerides sättige praetud salveilehed pirukale. Puistake peale soolahelbed ja nautige.
Rukkijahu pole käepärast?
Asendage see samas koguses nisujahuga.
Kõrvitsa-seemnesai
1 saiapäts
Imehea kodune sai, mis tänu kõrvitsale on mõnusalt pehme ja mahlane ning värvilt ägedalt kollane.
400 g jahu
1,5 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl kuivpärmi
50 g seemnesegu
2 sl õli
200 g kõrvitsapüreed
Määrimiseks:
õli või võid
Peale:
1 sl oliiviõli
2 sl seemnesegu
Segage omavahel jahu, sool, suhkur, pärm ja seemnesegu. Lisage kuivainetele 200 ml toasooja vett, õli ja kõrvitsapüree. Segage kõik kokku ja sõtkuge saiatainast umbes 5 minutit. Jätke tainas kaussi ja laske soojas kohas puhta rätiku all umbes tund aega kerkida. Määrige leivavorm õli või võiga. Tõstke sai vormi, määrige pealt õliga, puistake üle seemnetega ja küpsetage 190kraadises ahjus 35 minutit.
Kõrvitsapüree asemikud
Võite kasutada ka hoopis peedi-, porgandi- vm köögiviljapüreed.
Lihtne kõrvitsapasta päikesekuivatatud tomatitega
3 portsjonit
Kreemja sügisvärvilise pasta sisse võite soovi korral lisada ka kana või tuunikala.
400 g kooritud kõrvitsat
õli
1 sibul
3 küüslauguküünt
soola
rosmariini
250 ml toidukoort
pool purki päikesekuivatatud tomateid
100 g Cheddari vm riivitud juustu
250 g spagette
pipart
Praadimiseks:
õli
Tükeldage kõrvits väikesteks tükkideks. Asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserdage kergelt õliga üle ja röstige 180kraadises ahjus 20 minutit, kuni on pehme. Hakkige sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. Kuumutage pannil õli, lisage sibulatükid ja praadige mõni minut. Nüüd lisage ka küüslauk ja praadige sibula-küüslaugusegu veel paar minutit. Tõstke pannile ka röstitud kõrvits, lisage sool ja rosmariin. Kallake pannile koor ja laske kergelt podisema minna. Nüüd lisage hakitud päikesekuivatatud tomatid ja juust, segage läbi.
Vahepeal keetke pasta pakendil oleva juhise järgi nii, et see jääks al dente. Kurnake ja jätke tassitäis pasta keeduvett alles kastme jaoks. Segage pasta kastme sisse, lisage vajadusel veel pastakeeduvett. Maitsestage soola ja pipraga. Serveerige kohe.
Päikesekuivatatud tomat pole just lemmik?
Kasutage kirsstomateid!