Ragne Värk soovitab ploomidest teha nii soolaseid kui magusaid roogi: „Need viljad lisavad toitudele imelise noodi!“

Ragne Värk, 07.09.2024

Need kodumaised viljad annavad ühtviisi imelise noodi soolastele ja magusatele toitudele ning kiiresti saab lahendatud mure, mida nendega peale hakata.

Lihtne salat fetaga

Magusad ploomid panevad imeliselt särama soolase feta ja prosciutto.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 dl kinoad
  2. 1,5 dl vett
  3. 0,5 dl soola
  4. 200 g ploome
  5. 100 g fetat
  6. 110 g prosciutto’t
  7. paari peotäit salatilehti
  8. peotäit soolatud pistaatsiapähkleid
Kaste:
  1. 2 sl oliiviõl
  2. 1 tl õunasiidri- või valgeveiniäädikat
  3. 1 tl magusat sinepit
  4. 1 tl mett
  1. Loputa kinoa voolava veel all ja pane potti. Lisa vesi, sool ja lase keema tõusta. Hoia keskmisel tulel (vesi peab kergelt podisema) umbes 10 minutit. Tõsta peale kaas ja lase järelvalmida 10 minutit.

  2. Tükelda puhastatud ploomid. Sega salatilehed kinoaga, lisa murendatud feta ja ploomid. Laota alusele. Jaota vahele salatisegu ja kata prosciutto’ga. Sega kastmeained ja nirista salatile. Kõige peale raputa hakitud pähkleid.

Kohupiima-ploomikook

Kodune ja vahvalt kõrge kook püsib värskena mitu päeva.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit + küpsemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 3 dl nisujahu
  2. 1 tl suhkrut
  3. näpuotsatäit soola
  4. 125 g võid
  5. 1 sl külma vett
Täidis:
  1. 600 g kohupiima vanilliga
  2. 3 muna
  3. 100 g suhkrut
  4. 1 sl nisujahu
Ploomisegu:
  1. 400 g ploome (puhastamata kogus)
  2. 2 sl suhkrut
  3. 1 sl nisujahu
  1. Sega kuivained, lisa või ja vesi. Sõtku ühtlaseks tainaks ja suru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 22 cm) põhjale.

  2. Sega täidiseained ühtlaseks ja tõsta vormi. Silu tasaseks. Lõika puhastatud ploomid sektoriteks ja sega kokku suhkru ja nisujahuga. Laota segu kohupiimatäidisele ja suru kergelt kohupiima sisse. Küpseta 175 kraadi juures 50–55 minutit. Lase enne serveerimist jahtuda.

Teistmoodi saiavorm

Kui tavaliselt kasutatakse saiavormis tavalist saia, annavad siinsele hõrgutisele kuhjaga õhulisust sarvesaiakesed.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit + küpsemisaeg
Kogus
9 portsjonit
  1. 500 g ploome (puhastamata kogus)
  2. 1 tl kaneeli
  3. 75 g suhkrut
  4. 5 sarvesaia
  5. 5 sl võid
  6. 3 dl vahukoort
  7. 3 muna
  8. 4 sl suhkrut
  9. 1 tl vanillisuhkrut
  10. 1 dl piima
  11. peotäit mandlilaaste
  1. Tükelda puhastatud ploomid, sega kokku kaneeli ja suhkruga. Lõika sarvesaiad horisontaalselt pooleks ja määri alumistele lõikepooltele võid. Tõsta ülemine pool saiakestele taas peale. Lõika saiad neljaks või viieks ja pane kandilisse ahjuvormi. Lisa ploomid ja sega kergelt saiatükkidega segamini.

  2. Klopi vahukoor, munad, suhkrud ja piim kokku ning vala vormi. Kõige peale raputa mandlilaaste ja küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Serveeri klassikaliselt külma piimaga või proovi hoopis vanillikastmega.