SOODNE JA TERVISLIK
Hakkliha-oapallid kastmes
Tiina Lebane, 24.09.2024
Lisa hakklihale purustatud ube ja oled saanud korraga kaks plussi – vähendanud lihasöömist ja valmistanud soodsama toidu. Tummine kiudainerikas Kidney uba sobib lihapallitainasse väga hästi ja tõenäoliselt ei saa sööjad arugi, et osa lihast on asendatud oamassiga. Kastmele annavad maitsesügavust sojakaste ja üllatusena pohlamoos, mis lisab head hapukat-marjast nüanssi.
- 1 purk (400 g) Kidney ube vees
- 1 sibul
- 1 sl õli
- 1,5 dl kohvikoort
- 1 dl riivsaia
- 300 g hakkliha
- 1 muna
- 1 tl soola
- 1 tl jahvatatud vürtspipart
- 1 tl jahvatatud muskaati
- 4 dl köögikoort (15%)
- 3 sl sojakastet
- 3 sl pohlamoosi
- 0,5 tl jahvatatud vürtspipart
- 0,5 tl soola
- 0,5 tl purustatud pipart
- 1 sl maisitärklist
- murulauku
Loputa oad sõelal külma veega ja töötle nuimikseriga puruks. Koori ja haki sibul ning prae õlis klaasjaks.
Mõõda kaussi kohvikoor ja riivsai, sega läbi ja lase mõni minut paisuda. Lisa hakkliha, purustatud oad ja muna ning sega ühtlaseks. Lisa hautatud sibulad ning maitseained ning sega läbi. Vormi tainast märjade käte abil 12 palli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.
Vahepeal valmista kaste. Vala koor potti ja kuumuta keemiseni. Lisa sojakaste, pohlamoos, sool ja pipar ning lase korraks keema tõusta. Sega maisitärklis lusikatäie veega ning lisa segades kastmele, lase kastmel paar minutit segades madalal kuumusel keeda.
Tõsta lihapallid kastmesse ja serveeri näiteks koos kartulipudruga.