NII IMELISELT MAITSEV! Gluteenivaba oliivi-juustuleib
Tiina Lebane, 08.09.2024
Omaküpsetatud leivast vist küll paremat pole, eriti kui selles on oliive ja juustu. Tainas valmib lihtsalt, üksnes segades ja kerkib aegamööda külmkapis. Riisi- ja toortatrajahust leib jääb mõnusalt niiske, kui hoiad küpsetamise ajal ahju põhjas kaussi keeva veega.
- 20 g värsket pärmi
- 4 dl käesooja vett
- 1 sl psülliumi
- 80 g kivita rohelisi oliive
- 80 g Bresto juustu
- 2 dl (150 g) toortatrajahu + vormimiseks
- 2 dl (160 g) riisijahu
- 3 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 sl oliiviõli
Murenda pärm kaussi, vala käesoe vesi peale ja sega, kuni pärm on lahustunud. Puista vedeliku hulka psülliumipulber, sega läbi ja jäta mõneks minutiks paisuma.
Nõruta oliivid ja lõika pikuti pooleks. Haki juust väikesteks kuubikuteks. Sega eraldi kausis kokku jahud, suhkur ja sool.
Sega 1 sl õli vedeliku hulka, lisa kuivainesegu ja sega nõtkeks tainaks. Viimasena lisa oliivid ja juust ning sega tainas hoolikalt läbi. Puista väiksema kausi põhja pisut toortatrajahu ja tõsta tainas kaussi, puista peale veidi tatrajahu, kata kauss toidukilega ning tõsta külmkappi. Lase külmas kerkida üle öö või vähemalt 8 tundi.
Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Kata küpsetusalus küpsetuspaberiga. Vajuta tainas spaatliga ettevaatlikult kausi servast lahti. Aseta küpsetusalus kausi peale ja keera kauss ringi, koputa seda kergelt vastu lauda, et tainas ühtlaselt kausist alusele kukuks.
Tõsta päts ahju küpsema. Vala kuumakindlasse anumasse 2 dl keeva vett ja tõsta see kiiresti ahju põhja, et veeaur alles jääks. Küpseta umbes 1 tund, seejärel tõsta restile jahtuma.