MAAILMA KÖÖK. Maroko

Soojendav läätsesupp

Ragne Värk, 12.09.2024

See toitev ja kosutav lihavaba supp sobib suurepäraselt jahedateks sügisõhtuteks, sest sisaldab marokopärastele toitudele omaselt kuhjaga soojendavaid vürtse ja maitseaineid.

Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 1 sibul
  2. 15 cm jupp porrut
  3. 250 g porgandit
  4. 500 g kartuleid
  5. 2 küüslauguküünt
  6. 3 sl ingverijuurt
  7. soola, pipart
  8. 1 tl kurkumit
  9. 1 tl vürtsköömneid
  10. 1 tl suitsupaprikat
  11. 2 näpuotsatäit kaneeli
  12. 2 dl läätsesid (rohelisi ja punaseid läätsesid või nende segu)
  13. 3 sl tomatipastat
  14. 1 l puljongit
  15. 1 dl kreemjat kookospiima
  16. suur peotäis spinatilehti
  1. Haki sibul ja pane keskmisel kuumusel paksupõhjalisse potti õli sisse küpsema. Samal ajal haki järgemööda kõik köögiviljad ja lisa need üksteise järel potti. Sega vahepeal, et miski põhja ei kõrbeks. Maitsesta segu soola ja pipraga ning lisa segades maitseained – kurkum, vürtsköömned, suitsupaprika ja kaneel.

  2. Loputa läätsed korralikult voolava vee all. Nõruta ja lisa potti. Sega juurde tomatipasta ja vala potti puljong. Lase roal valmida umbes 15–20 minutit ehk kuni köögiviljad on pehmed. Vahetult enne valmimise lõppu vala juurde kookospiim ja lisa spinatilehed. Kuumuta minutike, maitsesta lõplikult ja serveeri.

Mis see on?

Läätsesupp on Maroko üks populaarsemaid toite. Tänu oma lihtsusele, taskukohasusele ja heale maitsele on see armastatud roog nii vaeste kui ka rikaste inimeste seas. See supp ei ole meile harjumuspärase tekstuuriga. Antud läätsesupi puhul on tegemist tummise roaga, mis tihtipeale tekitab vaidlusi – on see siis supp või hautis. Igaüks otsustab selle üle ise, üks on aga kindel, see roog passib sügishooaega kui valatult.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Serveeri seda maitserohelise ja veidikese maitsestamata jogurti või kookospiimaga. Viimane vala peene nirena roale. Toit sobib söömiseks kohe, aga seda saab hõlpsalt ka järgmisel või ülejärgmisel päeval soojendada. Seistes muutub supp isegi maitserohkemaks. Arvesta ainult, et läätsed imavad seistes omajagu vedelikku, mistõttu pakseneb supp oluliselt – lisa soojendama asudes roale sobiva tekstuuri saamiseks puljongit. Külmutamiseks see roog ei sobi.

Nii saab ka! Hea teada!

Supi üheks komponendiks on läätsed, mis on omamoodi supertoit. Need on valgurikkad ja sisaldavad rohkesti foolhapet ja kiudaineid.

Tomatipastat kulub sellesse rooga umbes 3 sl. Kui kohe järelejäänud tomatipastat ei kasuta, külmuta see pisikestes jääkuubikuvormides. Järgmisel korral on see käepärast võtta!

Soovitused ja nipid:

  • Soovi korral lisa supile tšillit.

  • Supp peab olema maitserohke – lisa maitseaineid julgesti.

  • Porru võid asendada ka selleriga.

  • Seda rooga on väga mugav valmistada. Kuumutades saad järgemööda hakkida järgmised vajalikud komponendid ja need järjest potti lisada. Sel põhjusel vali supi valmistamiseks paksupõhjaline pott, nii on põhja kõrbemise oht minimaalne.

  • Kookospiima kasuta kreemjat (mitte lahjat varianti). Soovi korral võid selle asendada maitsestamata jogurti või hapukoorega;

  • Kui kasutad vürtse, mis on köögikapis mõnda aega seisnud, kuumuta neid enne kasutamist „värskendamiseks“ minutijagu kuival kuumal pannil.