NÄDALA KOOK

Õuna-pohla-mandlikook

Tiina Lebane, 13.09.2024

Muredal võitainapõhjal on rikkalik martsipanitäidis, mille õun ja pohlad teevad eriti mahlaseks. Lase koogil vormis üsnagi maha jahtuda, seda ilusama lõikeservaga tükid saad. Tugeva puuviljasse ja martsipanise maitse mahendamiseks serveeri kooki vahustatud vanillikastme või vahukoorega.

Valmistamise aeg
55 minutit + 72 minutit küpsetamiseks
Kogus
16 portsjonit
Tainas
  1. 4 dl nisujahu
  2. 125 g võid
  3. 1 dl suhkrut
  4. näpuotsaga soola
  5. 1 muna
Täidis
  1. 250 g õuna, puhastatud ja väikesteks tükkideks lõigatud
  2. 250 g pohli
  3. 5 munavalget
  4. näpuotsaga soola
  5. 2 dl suhkrut
  6. 200 g mandlijahu
  7. 1 sl maisitärklist
  8. vanillikastet lisandiks
Valmistamine
  1. Taina tegemiseks mõõda jahu kaussi. Lisa külm tükeldatud või, suhkur ja sool ning haki puruseks seguks. Lisa muna ja sega sõrmedega kergelt sõtkudes tainaks.

  2. Vooderda 26 cm lahtikäiv koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Võta kolmandik tainast, mähi toidukilesse ja tõsta külmkappi ootele. Ülejäänud tainas suru sõrmedega ühtlaselt vormi põhja. Tõsta vorm 20 minutiks külmkappi. Seejärel torka kahvliga tihedalt auklikuks ning eelküpseta 180-kraadises ahjus 12 minutit. Jäta koogipõhi vormi jahtuma.

  3. Määri vormi küljed seest võiga. Veereta kõrvalepandud tainas neljaks vorstikeseks, tõsta vormi ja suru vastu vormi külgi umbes 3 cm kõrguseks servaks.

  4. Täidise jaoks sega kausis pohlad ja õunatükid. Vahusta munavalged veidikese soolaga tugevaks vahuks, nõrista vahustamist jätkates hulka suhkur. Sega mandlijahu ja maisitärklis omavahel ning sega munavahu hulka, viimaseks sega täidisesse õunad ja pohlad. Vala täidis vormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 60 minutit. Kui kook kipub pealt liiga tumedaks küpsema, aseta peale fooliumitükk.

  5. Lase koogil vormis jahtuda. Serveerides puista peale tuhksuhkrut ja paku juurde vahustatud koort või vanillikastet.