MAAILMA KÖÖK. ROOTSI

 Võluv mandlikook

Ragne Värk, 20.09.2024

See uskumatult lihtsasti valmiv mandline ja tummine koogike on rootslaste seas ülipopulaarne. Algupäraselt kutsuti seda Rootsi külaskäigukoogiks – nimi seletab tabavalt ära selle, et kõiki südameid sulatava koogi jõuad kiirelt valmis teha ka ootamatute külaliste üllatamiseks.

Valmistamise aeg
15 minutit + pool tundi küpsemiseks
Kogus
10 portsjonit
Kate:
  1. 3 munavalget
  2. 125 g tuhksuhkrut
  3. 1 sl amaretto likööri
  4. 100 g mandlilaaste
Põhi:
  1. 125 g võid
  2. 150 g suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 0,5 tl soola
  5. 135 g nisujahu
  6. 3 munakollast
  7. 1 sl amaretto likööri
  1. Esmalt valmista kate. Selleks vispelda kausis munavalged kergelt vahule. Lisa tuhksuhkur ja jätka vispeldamist segunemiseni. Viimasena lisa liköör ja mandlilaastud ning sega ettevaatlikult lusikaga kõik kokku. Jäta koogipõhja valmistamise ajaks ootele.

  2. Põhja valmistamiseks sulata või ja lase sel mõned minutid jahtuda. Sega kokku suhkrud, sool ning jahu. Lisa kuivainetele sulatatud või, munakollased ja liköör ning sega segunemiseni. Väldi üleliigset segamist.

  3. Määri koogivorm (Ø 21–22 cm) korralikult võiga kokku. Vala vormi põhja tainas. Silu ühtlaseks ja laota peale mandlikate. Küpseta kooki 175 kraadi juures 30–35 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil avatud ahjuuksega ahjus seista veel umbes 10 minutit.

  4. Lihtne!

Mis see on?

Rootsi külaskäigukook ehk mandelkaka on lihtne ja maitsev kook, mida sellel maal traditsiooniliselt külalistele serveeritakse. Kui tundub, et tegemist on kuiva koogiga, siis otse vastupidi: selle küpsetise puhul on tegemist brownie tekstuuri meenutava pehme, mahlase ja meeldivalt nätske maiusega. Kook valmib lihtsatest komponentidest, selle võlu ongi ennekõike tekstuuris ja mandlises maitses. Valminult katab kooki kerge beseelaadne kate, mille all laiub pehme ja nätske sisu. Sobib suurepäraselt Rootsis peetavateks fika’deks ehk kohvipausideks.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

See kook on parim jahtunult, siis on kõik maitsed ilusti ühtlustunud. Täienduseks pole midagi vaja: mandline maitse ja koogi tekstuur on nii mõnusad, et lisandid hakkaksid maitset segama. Muidugi võid kõrvale pakkuda vanillipudingut, -kastet või -jäätist, kuid kook on ka ilma nendeta täiuslik.

Säilitamiseks pane koogitükid kaanega suletavasse säilituskarpi. Hoia toatemperatuuril. Soovitame küpsetise ära süüa vähemalt kolme päeva jooksul. Ent kooki saab edukalt ka sügavkülmutada, külmkambris seisab see söömiskõlblikuna umbes kolm kuud.

Foto: Depositphotos

Nii saab ka! Hea teada!

Amaretto annab küpsetisele juurde meeldivalt mandlise meki. Kui seda kasutada ei soovi, võid selle asemel lisada pisut mandliekstrakti. Pea aga meeles, et see on tugeva mandli maitsega, mistõttu piisab, kui lisad seda nii kattesse kui ka põhjale 0,5–1 tl. Ära asenda likööri ega ka ekstrakti mandliessentsiga. Viimane on tehislik mandlimaitset andev maitseaine, mis annab küpsetisele intensiivse ja ebameeldiva meki.

Siintoodud retsept on kõige klassikalisem baasretsept. Selle koogi maitset saab aga lisanditega muuta: sega näiteks tainasse riivitud tsitruskoort või šokolaaditükke. Võid koogipõhjale lisada ka pisut kooritud õunatükke või täiendada maitset külmutatud marjadega.

Soovitused ja faktid:

  • See kook on küpsetis, mis ei pea küpsetuspulbri abil kerkima, seega pole seda vaja tainasse lisada.

  • Jälgi, et tainas põhja jaoks jääks pigem rasvasem.

  • Kui vooderdad vormi küpsetuspaberiga, saad koogi hiljem hõlpsamini vormist kätte.

  • Eelista tavalist alt-ülalt küpsetamisrežiimi.

  • Jälgi, et kook üle ei küpseks – sel küpsetisel peab säilima brownie-laadne sisu.

  • Lõika kook viiludeks vahetult enne serveerimist. Nii ei jõua see kuivama hakata.