NÄDALA KOOK

Õunapommikook kohupiimaga

Tiina Lebane, 22.09.2024

Mandlitäidisega õunapommid ja kohupiimakook – see on imeline kooslus! Õunte mahlasus, mandlite magusus ja kohupiima kreemisus saavad kokku võrratuks ampsuks. Võid kasutada eri sorti õunu, aga koori need kindlasti, siis jääb kook pealt ilusam.

Valmistamise aeg
50 minutit + 50-55 minutit küpsetamiseks
Kogus
16 portsjonit
Tainas
  1. 200 g nisujahu
  2. 100 g võid
  3. 60 g suhkrut
  4. 1 muna
  5. näpuotsaga soola
Kohupiimatäidis
  1. 1 munakollane
  2. 2 muna
  3. 120 g suhkrut
  4. 500 g kohupiima (Saida)
  5. 1,5 dl vahukoort
  6. 0,5 pk (45 g) vanillikastmepulbrit (Ekströms)
Õunapommid
  1. 7 keskmist õuna
  2. 0,5 sidrunit
  3. 80 g jahvatatud mandleid
  4. 80 g hakitud mandleid
  5. 1 munavalge
  6. 50 g suhkrut
  7. 30 g mandlihelbeid
  8. tuhksuhkrut peale
Valmistamine
  1. Taina tegemiseks mõõda kõik tainaained kaussi ja haki puruseks tainaks. Suru tainas 24-26 cm koogivormi põhja ja paari sentimeetri ulatuses ka servadele. Torka kahvliga augud sisse ning tõsta täidise ja õunapommidega tegelemise ajaks külmkappi.

  2. Täidise jaoks eralda ühe muna kollane ja valge, jäta valge ootele. Klopi munakollane ja munad suhkruga lahti, sega hulka kohupiim. Sega kokku vahukoor ja vanillikastmepulber, lisa segu kohupiimale ja sega kõik ühtlaseks.

  3. Koori õunad, poolita ja lõika südamik välja nii, et õunapooliku sisse jääb üsna suur tühimik. Nirista peake pisut sidrunimahla. Sega kokku jahvatatud ja hakitud mandlid, munavalge ja suhkur. Jaga mandlitäidis õunapoolikutesse ja suru sõrmega või lusikaseljaga tihedalt kokku.

  4. Määri kohupiimatäidis põhjale ja aseta peale täidetud õunapoolikud nii, et täidisega pool jääb alla. Nirista peale sidrunimahla.

  5. Küpseta kooki ahju keskel 200 kraadi juures 50-55 minutit. Umbes 15 minutit enne küpsetamise lõppu puista õunte vahele mandlihelbeid ja jätka küpsetamist, kuni need on kuldsed. Lase koogil enne lahtilõikamist vormis umbes 20 minutit jahtuda. Serveerides puista peale tuhksuhkrut.