RIKKALIKU MAITSEGA JA LIHATA
Metsaseenelasanje
Pille Enden, 13.10.2024
Rikkalikul seeneaastal jagub seeni igale poole. Metsaseentega valmistatud lasanje on rikkaliku maitsega, kuid roa võib valmistada ka šampinjonidega. Maitseb hea ka hiljem ülessoojendatuna.
- 2 porgandit
- 1 sibul
- 1 sl õli
- 700 g kukeseeni või muid värskeid metsaseeni
- 1 sl võid + vormi määrimiseks
- 150 g spinatit
- 2,5 dl tomatikastet
- 12 lasanjeplaati
- 2 dl riivitud kõva juustu
- 75 g võid
- 6 sl nisujahu
- 8 dl piima
- 2 dl riivitud kõva juustu
- soola
- valget pipart
- riivitud muskaatpähklit
Kastme tarvis sulata või kastruli põhjas. Lisa jahu ja kuumuta läbi. Lisa vähehaaval piim ja kuumuta segades kuni kaste pakseneb. Lisa hulka 2 dl riivjuustu ja sega kuni see on sulanud. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Tõsta pliidilt ära.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibul. Prae porgandit ja sibulat pannil õlis keskmisel kuumusel 7-8 minutit kuni on enam-vähem pehmed.
Tükelda seened, pane pannile ja prae kuni eralduv vedelik on aurustunud. Lisa või ja hakitud spinat ning kuumuta kuni spinat on pehmenenud. Maitsesta soola ja pipraga.
Määri ahjuvorm võiga. Pane vormi põhja õhuke kiht tomatikastet ja valget kastet. Siis pane peale lasanjeplaadid, siis uuesti mõlemad kastmed ja seenesegu. Lao uuesti samad kihid- lasanjeplaadid, tomatikaste, valge kaste ja seened. Lao peale plaadid ja suru käega tihedalt kokku.
Määri plaatidele kiht valget kaste ja puista peale riivjuust. Küpseta 30-40 minutit kuni juust on kenasti pruunistunud.