Seenekorvist potti ja pannile

Merilin Siimpoeg, 31.10.2024

Mis on sügis ilma seenteta! Seenelkäik on imetore tegevus, justkui meditatsioon metsas, et korraks peatuda, loodusega ühte sulada ja pea argimõtetest tühjaks saada. 

Tean omast käest ka seda, et sel enda korjatud seenel on ikka vägi sees! 

Kui siiski ise metsa ei jõua või ei ole keegi neid kõige magusamaid korjamiskohti teile välja hõiganud, saab seeni õnneks peaaegu igast suuremast toidupoestki. 

Seenepirukas peedi ja fetaga

Seenepirukas peedi ja fetaga
Foto: Merilin Siimpoeg

12–16 pirukat

Krõbeda põhjaga pirukas valmib imekiiresti ja maitseb tervele perele. Selle piruka valmistamisel võite olla loov, kasutada peedi asemel soovi korral näiteks suvikõrvitsat. 

1 keskmine peet

2 sibulat

oliiviõli

250 g kukeseeni või kuuseriisikaid

soola

pipart

500 g pärmi-lehttainast

150 sulatatud juustu

100 g fetat

Määrimiseks:

1 muna

2 sl seesamiseemneid

Lõigake peet pooleks ja keetke umbes 10 minutit, et see veidi pehmem oleks. Lõigake õhukesteks viiludeks. Hakkige sibulad väikesteks tükkideks. Kuumutage pannil õli ja praadige sibulat mõned minutid. Lisage ka seened, maitsestage kergelt soola ja pipraga ning praadige veel 5 minutit. Jätke jahtuma.

Rullige näppude abil lehttainast suur ristkülik. Tekitage väikese noaga õrnalt vajutades ristkülikule nii-öelda raam umbes 1,5 cm kaugusele tainaäärest. See nn raamiosa jääb täidisega katmata. Ülejäänud tainaosale tehke suure kahvliga pisikesed augud, et vältida selle liigset kerkimist. Määrige nüüd tainas sulatatud juustuga, seejärel katke peediviiludega. Lisage pirukale seene-sibulasegu ja kõige lõpuks fetajuust. Määrige raamiks jäetud tainaosa lahtilöödud munaga. Puistake peale seesamiseemned. Küpsetage pirukat 180 kraadises ahjus 15–20 minutit.

Asendamatuid pole olemas

Feta võite asendada kitsejuustu või mozzarella’ga.

Tatra-seeneroog

3-4 portsjonit

Tatra-seeneroog on eriti hea mõte argipäevaõhtutel valmistamiseks. See saab kiirelt valmis ja on mõnusalt toitev. Pealegi saavad seened tatraga suurepäraselt läbi.

150 g tatratangu

1 sibul

2 küüslauguküünt

oliiviõli

250 g kukeseeni

10 kirsstomatit

75 g riivjuustu või mozzarella’t

soola

sidrunipipart

soovi korral veidi hapukoort

Kallake tatar potti ja lisage 450 ml vett. Keetke tasasel tulel, kuni tatar on pehme. Hakkige sibul ja küüslauguküüned. Kuumutage pannil õli ja lisage hakitud sibula-küüslaugusegu. Praadige mõned minutid ning lisage siis seened ja tomatid. Praadige keskmisel kuumusel veel 5 minutit. Lisage nüüd tatar ja veidi vett, et segu ei oleks liiga kuiv. Segage läbi ja kuumutage mõned minutid, lisage vajadusel veel vett. Lõpuks segage hulka juust. Maitsestage soola ja sidrunipipraga. Serveerige soojalt! Võite serveerides lisada hapukoort.

Tatar ei ole just lemmik?

Asendage näiteks bulguri või odrakruubiga!

Kreemjas riisikapasta

Kreemjas riisikapasta
Foto: Merilin Siimpoeg

3 portsjonit

Kuuseriisikad on minu lemmikseened, just nende oranžide kübaratega täituvad igal sügisel pisikeste kuuskede alused meie maakodu kõrval metsas. Roog valmib vähem kui poole tunniga.

250 g tagliatelle’t või muud pastat

1 suur sibul

3 küüslauguküünt

300 g kuuseriisikaid

peotäis värsket rosmariini

300 ml toidukoort või kohvikoort

soola

sidrunipipart

100 g riivitud Cheddari juustu

Praadimiseks:

õli

Keetke pasta pakendil oleva juhise järgi, nii et see jääks al dente. Kui kurnama hakkate, siis jätke tassitäis keeduvett alles, seda saate kastmes kasutada. Hakkige sibul ja küüslauk. Lõigake suuremad seened väiksemateks tükkideks. Kuumutage pannil õli ja praadige selles sibula-küüslaugusegu mõned minutid. Lisage ka seened ja rosmariin, praadige veel 5 minutit. Nüüd lisage koor ja pastakeeduvesi, kuumutage läbi. Maitsestage kaste soola ja pipraga. Lõpuks segage hulka pasta ja juust. Serveerige kohe.

Tuntud nipp

Natuke valget veini pastakastmes ei tee üldse paha!