Seenekorvist potti ja pannile
Merilin Siimpoeg, 31.10.2024
Mis on sügis ilma seenteta! Seenelkäik on imetore tegevus, justkui meditatsioon metsas, et korraks peatuda, loodusega ühte sulada ja pea argimõtetest tühjaks saada.
Tean omast käest ka seda, et sel enda korjatud seenel on ikka vägi sees!
Kui siiski ise metsa ei jõua või ei ole keegi neid kõige magusamaid korjamiskohti teile välja hõiganud, saab seeni õnneks peaaegu igast suuremast toidupoestki.
Seenepirukas peedi ja fetaga
12–16 pirukat
Krõbeda põhjaga pirukas valmib imekiiresti ja maitseb tervele perele. Selle piruka valmistamisel võite olla loov, kasutada peedi asemel soovi korral näiteks suvikõrvitsat.
1 keskmine peet
2 sibulat
oliiviõli
250 g kukeseeni või kuuseriisikaid
soola
pipart
500 g pärmi-lehttainast
150 sulatatud juustu
100 g fetat
Määrimiseks:
1 muna
2 sl seesamiseemneid
Lõigake peet pooleks ja keetke umbes 10 minutit, et see veidi pehmem oleks. Lõigake õhukesteks viiludeks. Hakkige sibulad väikesteks tükkideks. Kuumutage pannil õli ja praadige sibulat mõned minutid. Lisage ka seened, maitsestage kergelt soola ja pipraga ning praadige veel 5 minutit. Jätke jahtuma.
Rullige näppude abil lehttainast suur ristkülik. Tekitage väikese noaga õrnalt vajutades ristkülikule nii-öelda raam umbes 1,5 cm kaugusele tainaäärest. See nn raamiosa jääb täidisega katmata. Ülejäänud tainaosale tehke suure kahvliga pisikesed augud, et vältida selle liigset kerkimist. Määrige nüüd tainas sulatatud juustuga, seejärel katke peediviiludega. Lisage pirukale seene-sibulasegu ja kõige lõpuks fetajuust. Määrige raamiks jäetud tainaosa lahtilöödud munaga. Puistake peale seesamiseemned. Küpsetage pirukat 180 kraadises ahjus 15–20 minutit.
Asendamatuid pole olemas
Feta võite asendada kitsejuustu või mozzarella’ga.
Tatra-seeneroog
3-4 portsjonit
Tatra-seeneroog on eriti hea mõte argipäevaõhtutel valmistamiseks. See saab kiirelt valmis ja on mõnusalt toitev. Pealegi saavad seened tatraga suurepäraselt läbi.
150 g tatratangu
1 sibul
2 küüslauguküünt
oliiviõli
250 g kukeseeni
10 kirsstomatit
75 g riivjuustu või mozzarella’t
soola
sidrunipipart
soovi korral veidi hapukoort
Kallake tatar potti ja lisage 450 ml vett. Keetke tasasel tulel, kuni tatar on pehme. Hakkige sibul ja küüslauguküüned. Kuumutage pannil õli ja lisage hakitud sibula-küüslaugusegu. Praadige mõned minutid ning lisage siis seened ja tomatid. Praadige keskmisel kuumusel veel 5 minutit. Lisage nüüd tatar ja veidi vett, et segu ei oleks liiga kuiv. Segage läbi ja kuumutage mõned minutid, lisage vajadusel veel vett. Lõpuks segage hulka juust. Maitsestage soola ja sidrunipipraga. Serveerige soojalt! Võite serveerides lisada hapukoort.
Tatar ei ole just lemmik?
Asendage näiteks bulguri või odrakruubiga!
Kreemjas riisikapasta
3 portsjonit
Kuuseriisikad on minu lemmikseened, just nende oranžide kübaratega täituvad igal sügisel pisikeste kuuskede alused meie maakodu kõrval metsas. Roog valmib vähem kui poole tunniga.
250 g tagliatelle’t või muud pastat
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
300 g kuuseriisikaid
peotäis värsket rosmariini
300 ml toidukoort või kohvikoort
soola
sidrunipipart
100 g riivitud Cheddari juustu
Praadimiseks:
õli
Keetke pasta pakendil oleva juhise järgi, nii et see jääks al dente. Kui kurnama hakkate, siis jätke tassitäis keeduvett alles, seda saate kastmes kasutada. Hakkige sibul ja küüslauk. Lõigake suuremad seened väiksemateks tükkideks. Kuumutage pannil õli ja praadige selles sibula-küüslaugusegu mõned minutid. Lisage ka seened ja rosmariin, praadige veel 5 minutit. Nüüd lisage koor ja pastakeeduvesi, kuumutage läbi. Maitsestage kaste soola ja pipraga. Lõpuks segage hulka pasta ja juust. Serveerige kohe.
Tuntud nipp
Natuke valget veini pastakastmes ei tee üldse paha!