STAARI KÖÖGIANKEET

Inga Lunge: praegune õunauputuse aeg on Toomasele eriti meeltmööda. Tõeliselt hea õunakoogi retsept!

Merilin Siimpoeg, 13.10.2024

„Mul on nõrkus punase kalamarja vastu, mida armastan koos väikeste pliinide, sibula ja hapukoorega. Praegu naudin ka paneeritud ja praetud suvikõrvitsat ning värsket õunamahla,“ räägib Inga Lunge.

Mis toiduained on teil alati olemas?

Jahu, suhkur, tatar – igasugused muud kuivained. Ka pastatooted, et teismeline üksi olles toidu valmistamisega hakkama saaks. Sügavkülmas on enda püütud ning vaakumpakendisse suletud kalad. Külmavälisel ajal meeldib mulle olla maal, kus toit pole ainult kapis, vaid lausa õues. Käid, korjad siit-sealt midagi head kokku, võtad jõest kala, metsast seene ja ongi imemaitsev toit olemas. 

Mida pakute ootamatule külalisele?

Seda, mis hetkel olemas. Ilmselt kohvi, sest suurem osa sõpradest on kohviarmastajad. Mind ennast jättis kohv maha juba rohkem kui kaks aastat tagasi. See oli ühepoolne suhte lõpetamine, sest mäletan hommikut, kui seisin kohvimasina juures ja sain aru, et meie sõbralikku suhtesse on ootamatult paus tekkinud. Nii et mul on suurem hea meel, kui saan ilusasse kannu teed teha. Muus osas jõuab lauale ootamatul hetkel kõik see, mis külmkapis olemas ja mida kiiresti valmistada jõuab.  

Mis hõrgutist valmistate kallimale?

See, mis minu jaoks on hõrgutis, ei pruugi seda olla Toomase jaoks. Temale meeldib kõik magus, tal ei saa sellest kunagi küll. Seega tuleb aeg-ajalt teha kooki. Praegune õunauputuse aeg on Toomasele eriti meeltmööda.

Missugune roog on olnud kõige keerulisem teha?

Lõpuks ei ole miski keeruline, kui see on juba käpas. Esimesel korral võivad ka kõige lihtsamad keerulised tunduda. Ma arvan, et kõige raskem oli umbes 12aastaselt makaronide keetmine. Olin köögis ja ei mäletanud, kas makaronid lähevad kuuma või külma vette. Vanasti ei olnud pakkidel keetmise aegasid ka, või ei osanud ma sealt välja lugeda. Tulemuse järgi arvestades läks pasta ilmselt külma vette ja sool jäi ka õigel ajal lisamata. 

Kas vaaritate pliidi ääres või lähete pigem restorani?

Oleneb perioodist. Kui olen kodust eemal, siis tuleb süüa seda, mis võimalik, ja nii hästi, kui võimalik. Kodus olles ma väga välja ei kipu. Meeldib, kui on aega rahulikult süüa teha. 

Kas võtaksite menüüsse kilgijahu või muud kummalist?

Ära iial ütle iial, eks. Vägisi ma siiski midagi või kedagi armsaks pidama ei hakka, isegi kui see on tohutult moes või teistele meeltmööda. 

Pariisi õunakook

8 portsjonit

  • 1,5 dl nisujahu

  • 1 dl suhkrut

  • 2 tl küpsetuspulbrit

  • 0,25 tl soola

  • 1 tl vanillisuhkrut

  • 3 muna

  • 3 sl õli

  • 1 dl piima

  • 800 g hapusid õunu

Kate:

  • 0,75 dl suhkrut

  • 1 muna

  • 50 g võid

Kuna jutt juba õuntele läks, siis annan Angeelika Kangi koogi retsepti, mis mul märkmikusse üles on kirjutatud.

Määrige 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad võiga. Kuumutage ahi 200 kraadini. Segage jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Lisage omavahel segatud munad, õli ja piim.

Koorige õunad, eemaldage südamik ja viilutage. Segage õunaviilud taina hulka ja valage segu koogivormi. Küpsetage ahju keskosas 30 minutit. Katteks segage suhkur, muna ja sulatatud või ning valage koogile. Küpsetage veel 10 minutit. Jahutage vormis 10 minutit ja serveerige.